Šef Audi motorsporta: DTM je teško zamisliv sa samo dva proizvođača

Prvi čovek Audi motorsporta Diter Gas kaže da mu je teško da zamisli da DTM može da nastavi sa samo dva proizvođača pošto ga Mercedes bude napustio po završetku sezone 2018.

Tromeč marki u nemačkoj premijum turing seriji vlada od 2012, kada se BMW pridružio dotle stalnim učesnicima Mercedesu i Audiju. Najavljeno povlačenje Mercedesa zarad angažmana u Formuli E ostavlja na DTM sceni samo marke iz Ingolštata i Minhena.

To ne bi bio presedan: tokom šest sezona pre povratka BMW-a, serija je imala samo dva aktivna proizvođača. Suočen sa predstojećim gubitkom Mercedesa, DTM direktor Gerhard Berger nedavno je kazao da ne vidi razlog zašto šampionat ponovo ne bi mogao da živi kao takmičenje dve kuće, makar u vidu prelaznog rešenja.

Diter Gas to ipak posmatra drugačije i smatra da je imperativ da DTM pronađe barem još jednog novog proizvođača koji bi uskočio umesto Mercedesa.

“To se baš sada razmatra, da se pokuša i pronađe makar jedna zamena, a možda i više njih”, kazao je Gas. “Znamo da su već nekoliko godina u toku pokušaji da se privuku drugi proizvođači. Gerhard Berger je prilično nov i uneo je zanimljivu novu perspektivu u DTM. Nadao bih se da su šanse za dovođenje novog proizvođača bar malo veće.”

Upitan da li bi DTM mogao da nastavi sa samo dve zastupljene marke, šef Audi motorsporta odgovorio je: “Ranije smo viđali ovaj šampionat sa samo dve marke, Audijem i Mercedesom. Ali, u današnjoj situaciji teško je zamisliti da se takvo nešto ponovi.”

Kada se Opel 2005. godine povukao iz DTM-a, Mercedes i Audi povećali su kontingent svojih automobila sa po osam na po deset vozila, kako bi kompenzovali odlazak proizvođača iz Riselshajma i propisno popunili startnu rešetku.

Međutim, takav postupak ne može se samo prepisati i ponovo primeniti, utoliko što Audi i BMW ne deluju voljni da prošire takmičarske operacije i svojim sadašnjim ekipama od po šest dodaju još automobila kako bi nadoknadili prazna mesta. “To je samo jedan aspekt situacije. Ipak, generalno je teško zamisliti takvo rešenje,” dodao je Gas.

On je dalje objasnio da je odluka Mercedesa o povlačenju iz serije za njega predstavljala iznenađenje, iako se nijedna od tri trenutno zastupljene kuće nije obavezala da će nastaviti da se takmiči i posle 2018.

“Tamo u 2015. razgovarali smo o DTM budućnosti i u osnovi, svi su se obavezali do kraja 2018. Bilo je zacrtano da sredinom 2017. povedemo razgovore o tome da li bismo nastavili ili ne.”

“Niko nije dao nikakve garancije posle 2018, nema nikakvih obaveza. Ali, ako se osvrnem na razgovore koje smo vodili na početku ove sezone, pričali smo o tome kako nastaviti 2019, o motorima i raznim stvarima, Mercedes je bio krajnje zainteresovan i kooperativan.”

“Imajući te razgovore na umu, bio sam veliki optimista da će i oni nastaviti.”

Kad su u pitanju samo planovi Audija, Gas kaže da kuća apsolutno namerava da ostane prisutna u trkama turing automobila, ali ističe da je bitan i profil takmičarske kategorije: “Trenutno na ovom nivou turing trkanja postoji samo DTM. Videćemo šta će se pojaviti i šta bi moglo da postoji u budućnosti, ali trenutno, postoji samo DTM.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − fourteen =