BMW juriša na četiri titule na BTCC finalu na Brends Heču

Zvanični BMW vozači i timovi u Britanskom šampionatu turing atuomobila stižu na poslednju rundu kao pretendenti na čak četiri krune.

Sezonsko finale vozi se na znamenitoj Brends Heč GP stazi, a okršaj petorice pilota odlučiće o najznačajnijoj kruni u ostrvskom auto-sportu.

Među njima su dva BMW pulena, trostruki i aktuelni šampion Kolin Turkington, koji nastupa za Tim BMW, i Endrju Džordan, čiji “330i M sport” nosi boje Pirtek rejsinga.

Turkington je lider uoči odlučujućeg vikenda – čelnu poziciju na tabeli zauzeo je i drži je od majskih trka na Trakstonu. Vozač iz Portadauna ima 16 poena više od prvog pratioca, Hondinog aduta Dena Kamiša.

Džordan je treći u generalnom, udaljen samo još jedan bod, a na Brends Heču je za raspodelu ostalo još najviše 67, što je znak da je sve i dalje sasvim otvoreno.

Pirtekov as upisao se u BTCC šampione 2013, pa, kao i Turkington zna kako da se nosi sa povećanim pritiskom koji sobom neizostavno donosi veliko finale sezone. I jedan i drugi obećali su “pun gas” i borbu do poslednjeg kruga i poslednje krivine poslednje, tridesete trke u 2019.

Vozačka kruna u apsolutnom poretku najveće je i najvrednije postignuće kojem BMW piloti mogu da streme, ali nije i jedino.

Turkingtonov kolega Tom Olifant može da se ovenča zvanjem osvajača Džek Sirs trofeja, namenjenog svim takmičarima koji na početku aktuelne sezone nisu imali BTCC podijum. U toj klasifikaciji on zaostaje 11 poena za vodećim Rorijem Bučerom.

Olifantu je ovo druga godina u Britanskom turing šampionatu i najveći domašaji su mu dva izlaska na pobedničko postolje tokom 2019. Osim pobede u Džek Sirs trofeju, njegov je cilj i ulazak u prvih 10 u apsolutnom poretku, u kojem je trenutno jednu poziciju ispod željene.

Odluka na Brends Heču pada u još dve kategorije. BMW stiže u Kent kao vodeći proizvođač i brani prednost od 36 bodova.

U plasmanu timova je drugačije – Turkingtonova i Olifantova postava ima deficit od 22 boda u odnosu na Halfords Juasa rejsing, zvaničnu operaciju Honde, i tu će situaciju pokušati da preokrene.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five − one =