BTCC finale: Kandidata je pet, šampion može biti samo jedan

Finale Britanskog šampionata turing automobila obećava spektakl.

Već tradicionalno poslednja, deseta runda sezone, vozi se na Gran Pri konfiguraciji Brends Heča, a u borbi za titulu najboljeg turing vozača u Britaniji nalazi se pet vozača.

Aktuelni BTCC šampion, Kolin Turkington u “BMW-u“ je trenutni lider šampionata, 16 poena ispred najbližeg pratioca.

Turkingtonov cilj je da se po broju osvojenih titula izjednači sa legendom Endijem Rauzom, koji je BTCC osvajao četiri puta.

Turkington je ove godine pobedio na pet trka, dok se još tri puta peo na pobedničko postolje.

“Cilj je bio da na Brends Heč dođemo sa šansom“, rekao je Turkington. “Treba da pogledate samo jedan trkački vikend i vidite koliko je BTCC nepredvidiv. Dajete sve od sebe i kada se borite i za drugo i za dvadeseto mesto. Pozitivno je to što imam bodovnu prednost, ali moramo da budemo na visini zadatka. Ovo je poslednji korak i radujem se izazovu.“

“Ovo je potpuno drugačiji vikend. Fokus na vozačima je ogroman, i mnogo toga je na kocki. Ali mi znamo kako da pristupimo vikendu, naučili smo to tokom godina. Prva titula je uvek najteža. U stvari nikada nije lakše, ali za njih imate znanje, a negativni trenuci se lakše podnose.“

“Brends GP je perfektna staza za finale. Ovu stazu svi volimo i ima sve, od brzih krivina kao što su Padok i Hotorns, pa do pravaca i sporih krivina. Trebalo bi da budemo brzi na ovoj stazi. Mislim da će kvalifikacije biti teške, ali daću sve od sebe. Pokušaću da ugrabim trenutak.“

“Lovim titulu broj četiri. Očekujem da će biti teško, ali nastaviću sa radom i daću svoj maksimum.“

Iako se posle prvog vikenda nalazio tek na 18. mestu u generalnom plasmanu, vozač Halfords Juasa “honde“ Den Kamiš se, čak 11 puta u 17 trka peo na pobedničko postolje i sada predstavlja najvećeg protivnika Kolinu Turkingtonu.

“Prvo mesto nije udaljeno milion milja, nego 16 poena“, kaže Kamiš. “Da ste mi na polovini sezone rekli da ću biti u borbi za titulu, ne bih verovao. Tim je bio odličan, i ja sam bio konstantan i borio sam se sa svima.“

“BMW je najbrži ove godine. Uradili su fantastičan posao i na nama je da ih stignemo. Međutim do kraja imamo još tri trke i na meni je da ih sprečim u osvajanju titule.“

Na trećoj poziciji se nalazi još jedan vozač “BMW-a“. U pitanju je šampion iz 2013, Endrju Džordan.

Džordan je trijumfovao na šest trka, dok je još četiri puta izlazio na podijum.

“Brends je fantastična staza i finale nosi posebnu atmosferu. I publika i trke su fantastični“, rekao je Džordan.

Džoš Kuk u BTC “hondi“ je četvrti. Tri pobede, tri druga i jedno treće mesto su omogućile mladom vozaču da na finale dođe samo 34 poena iza Turkingtona.

Poslednji, peti vozač u konkurenciji za titulu je Tom Ingram u “tojoti“. Iako je prošle godine Ingram bio drugoplasirani, ove sezone su se on i Spidvorks fokusirali na razvoj nove “tojote korole“, pa su četiri ostvarene pobede veliki uspeh.

U konkurenciji proizvođača, BMW i Honda vode glavnu reč, a nemački proizvođač se nalazi 36 poena ispred poizvođača iz Japana.

U konkurenciji timova, Halfords Juasa rejsing se nalazi 22 poena ispred Tima BMW.

U konkurenciji privatnika, Džoš Kuk je prvi, 22 poena ispred Rorija Bučera.

Brends Heč GP je dugačak 3,91 kilometra, a najbrži krug u kvalifikacijama izvezao je Bret Smit (1:30.537), 2018. godine u “hondi sivik“.

Rekord kruga u trci (1:31.372) drži Kolin Turkington i postavljen je 2016. u “subaruu levorg“.

Prošle godine na Brends Heču Den Kamiš je u “hondi“ trijumfovao dva puta, dok je na trećoj trci trijumfovao Ešli Saton u “subaruu“.

BTCC satnica za Brends Heč GP

subota (12. oktobar)

10:30-11:10 trening 1

13:05-13:45 trening 2

16:05-16:35 kvalifikacije

nedelja (13. oktobar)

12:35 trka 1 (15 krugova)

15:10 trka 2 (15 krugova)

18:00 trka 3 (15 krugova)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − 9 =