BTCC na Kroftu: Novi asfalt na stazi rođenoj za zadnji pogon

Britanski šampionat turing automobila nastavlja se ovog vikenda, kada karavan gostuje u Severnom Jorkširu, na stazi Kroft.

Pet različitih pobednika i polovina ultratalentovane startne rešetke koja se pela na podijum pokazuju koliko je BTCC neizvestan ove godine.

Rori Bučer u “hondi“ i Kolin Turkington u “BMW-u“ dele prvo mesto u generalnom plasmanu sa 102 poena, dok je Džoš Kuk u “hondi“ treći sa samo dva poena zaostatka.

Istorijski gledano, Kroft je više odgovarao vozilima sa pogonom pozadi, a u prilog tome ide podatak da su od poslednjih 15 trka “BMW“ i “subaru“ osvojili čak 11.

Kolin Turkington i Ešli Saton u “subaruu“ su na Kroftu pobeđivali četiri puta od 2014, a ovoga puta sve oči će biti uperene u njih.

Turkingon će želeti da opravda svoj nadimak “kralj Krofta“, a u tome mu može pomoći novi “BMW“ serije 3. Dve pobede Turkingtona i tri Endrjua Džordana u tom automobilu pokazuju da je on veoma brz.

Sa druge strane, Saton nema nijednu pobedu ove sezone, ali zato mladi Britanac obožava Kroft, gde je dosad slavio četiri puta, a tu je zabeležio i svoj prvi BTCC trijumf.

“Uvek sam uzbuđen kada idemo u Kroft, to je jedna od mojih omiljenih staza“, rekao je Turkington. “Imam puno lepih uspomena s tog mesta i mislim da smo u odličnoj poziciji za Severni Jorkšir.”

“Prvi put ćemo voziti Kroft sa novim automobilom, a uz to staza ima i novi asfalt, pa će naravno biti teže, ali želim da održim zamah.“

“Tim zna kako da se nosi sa ovim izazovom i znamo šta nas je u prošlosti činilo brzim na Kroftu, pa nema razloga da ne budemo brzi.“

Najveća promena na Kroftu od poslednje BTCC posete jeste postavljanje novog asfalta, što znači da će najbolji BTCC vozači imati potpuno drugačiji osećaj nego prethodnih godina.

U saradnji sa grupom Tarmak, radovi na stazi su počeli u aprilu i završeni su za manje od dve nedelje.

Dok će nov asfalt omogućiti bolje prijanjanje, jedinstvene karakteristike Krofta su zadržane.

“Ovo je bio veliki projekat, ali su svi koji su učestvovali u njegovoj realizaciji prezadovoljni urađenim“, rekao je menadžer Krofta, Trejsi Morli.

“Vodili smo velike pregovore sa mnogim kompanijama, ali posle nekoliko meseci smo potpisali ugovor sa Tarmakom. Glavni cilj je bilo to da zadržimo karakteristike stare staze. U tome smo uspeli, a u isto vreme smo otklonili sve nedostatke koje je staza imala u prošlosti.“

Den Kamiš u “hondi“, Sem Tordof u “hondi“ i Sena Proktor u “subaruu“ domaći su vozači na Kroftu i u Jorkširu.

Kroft je dugačak 2,13 milja, a najbrži krug u kvalifikacijama izvezao je Turkington (1:23.246), 2014. godine u “BMW-u 125i M Sport“. Rekord kruga u trci (1:24.524) takođe drži Turkington i takođe ga je postavio 2014.

Prošle godine je na Kroftu dve pobede upisao Saton u “subaruu“, dok je na trećoj trci trijumfovao Danijel Lojd u “hondi”.

BTCC satnica za Kroft
subota (15. jun)
10:30-11:10 trening 1
13:00-13:40 trening 2
16:05-16:35 kvalifikacije

nedelja (16. jun)
13:05 trka 1 (15 krugova)
15:40 trka 2 (15 krugova)
18:05 trka 3 (15 krugova)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − 4 =