BTCC na Olton parku: Trke osvajali Bučer, Saton i Morgan, Turkington povećao vođstvo

Trke trećeg takmičarskog vikenda Britanskog turing šampionata osvajali su Rori Bučer u “fordu”, Ešli Saton u “infinitiju” i Adam Morgan u “mercedesu”.

Satonu je to drugi trijumf u 2020, Bučeru i Morganu prvi.

Sprintovi su voženi po promenljivom vremenu, prva dva po kiši, treći sa parcijalnom invezijom startne rešetke po suvom.

U trci 1 prvi je na cilj stigao Džoš Kuk sa “hondom sivik” BTC rejsinga, ali je naknadno diskvalifkovan zbog neodgovarajućeg klirensa. Trijumf je upisan Bučeru, kao njegova prva pobeda u 2020, ali i prvo slavlje novog Motorbejs “fokusa ST” četvrte generacije.

Bučer je krenuo s pol-pozicije i držao je sigurno vođstvo u ranoj fazi trke. Kuk je pošao drugi, ali su mu na startu proklizali točkovi, pao je na peto mesto, pa je morao da se vraća u igru. Sa “hondom” bez balasta, vremenom je savladao “hondu” Dena Kamiša, te BMW automobile Toma Olifanta i Kolina Turkingtona. Kratka intervencija sigurnosnog vozila pomogla je Kuku. Posle restarta je uspeo da dostigne i vodećeg Bučera i da ga prestigne, ali je njegova radost zbog provizorne prve pobede u 2020. trajala samo do tehničke kontrole.

U konačnom ishodu, trijumf je upisan Bučeru, a na podijum su izašli i Kamiš u fabričkoj Halfords Juasa “hondi” i Džejk Hil u “hondi” starije FK2 generacije.

Sa maksimalnim balastom od 60 kilograma u svom “BMW-u”, Turkington je u finišu izgubio duele s Kamišom i Hilom i zadovoljio se solidnim četvrtim mestom.

Iza vozača iz Alstera poređali su se Tom Čilton u “hondi” i Tom Ingram u “tojoti”, koji je napredovao osam pozicija u odnosu na start i izvezao najbrži krug trke. Sledili su Morgan i Saton, a pozicije do desete kompletirao je Hjundai dvojac Kris Smajli – Sena Proktor.

U trci 2 Saton je pokazao klasu i izveo juriš sa osme startne pozicije do konačne pobede.

Šampion iz 2017. sjajno je startovao, posle dva kruga se popeo se na četvrto mesto i našao se iza Turkingtona, Kamiša i Bučera. Saton je potom iskoristio dvomeč Turkington – Kamiš i prošao oba rivala.

Pri sredini distance, usledio je odlučujući dvoboj sa Bučerom. Vozeći sekund po krugu brže, Saton je posle jedne greške suparnika postavio svoj “infiniti” ispred 30 kg težeg “forda” i ubeležio je drugu ovosezonsku pobedu.

Bučer je bio drugi sa zaostatkom od 4,7 sekundi, dok je Turkington u trinaestom od 15 krugova odneo prevagu u duelu s Kamišom i klasifikovan je kao treći.

Hondin zvanični vozač jedva je sačuvao četvrto mesto od nadirućeg Ingrama, za kojim su sledili Olifant, Hil, Čilton, Morgan i Bobi Tompson u “audiju S3”.

Na kraju dana, pobeda i za Mercedes, zaslugom Adama Morgana, koji je u jedinoj nedeljnoj trci po suvom održao čas defanzivne vožnje.

Voljom žreba pol-poziciju je stekao Tompson, čiji se “audi” zaglavio na startu. Morgan je to iskoristio da povede trku, a ka vrhu su se probili i Olifant, Turkington i Saton. Praćen trojkom u automobilima sa zadnjim pogonom, vozač “mercedesa” bio je izložen intenzivnom pritisku.

Olifant je u sedmom krugu propustio Turkingtona na drugo mesto, kako bi lideru šampionata omogućio da napadne Morgana, uz plan da mu ovaj vrati poziciju ako do preticanja ne dođe.

Potencijalni vrhunac trećeg sprinta upropastila je crvena zastava. Pokazana je zbog udesa Stivena Dželija, u čiji je “BMW” udario Nikolas Hamilton u “folksvagenu”, a kolateralna šteta bio je i “VW” Olija Brauna. Nijedan vozač nije povređen u ovom karambolu.

Prekinuta četiri kruga pre isteka planiranih 15, trka nije nastavljana. Morgan je izašao na najviši stepenik podijuma, a Turkington nije imao kad da Olifantu vrati mesto, pa su BMW piloti rangirani kao drugi i treći.

Vrednu četvrtu poziciju osvojio je Saton, dobivši duel sa Čiltonom. Na peto mesto reflektovao je Proktor, ali je i njegove planove poremetila crvena zastava. Iza “hjundaija” su završili Hil, Bučer, Smajli u drugom “i30 N”, te Ejden Mofat, koji je dovezao i drugi “infiniti” u top 10 zonu.

Nesrećni Ingram nije izvezao nijedan krug u trci 3 zbog kvara poluosovine, dok se Kamiš namučio i stigao tek do 15. mesta, uzevši poslednji raspoloživi poen.

Trkačke pozicije 4, 3 i 2 stečene tokom vikenda pomogle su Turkingtonu da poveća prednost u vozačkom poretku na 19 bodova, a sada mu je prvi pratilac Saton, inače vodeći u kategoriji nezavisnih takmičara.

Mesta od trećeg do petog u apsolutnom poretku zauzimaju Bučer, Olifant i Kamiš, koji staju u interval od svega 8 poena.

Tim BMW i dalje vodi u proizvođačkoj i ekipnoj klasifikaciji.

Četvrta BTCC runda vozi se već idućeg vikenda na Nokhilu u Škotskoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*