BTCC u 2020. povećava kompenzacione težine, isprobava novi kvalifikacioni format

Organizator Britanskog turing šampionata primeniće niz manjih promena sportskih pravila u idućoj sezoni najprestižnije serije na Ostrvu.

Ključne izmene odnose se na kompenzacione težine (balast uspešnosti), izbor guma i kvalifikacioni format.

Novi kvalifikacioni format biće isproban na julskoj rundi na Snetertonu. Umesto da traje uobičajenih pola sata, sesija će biti podeljena u dva dela, prvi od 25 minuta i drugi od 10 minuta.

Prva faza će biti eliminatorna i posle nje će desetorica najbržih prolaziti u drugu deonicu kvalifikacija, čiji će ishod izdiktirati prvih pet redova startne rešetke.

Ovo liči na superpol, ali će vozači i u drugoj kvalifikacionoj rundi imati pravo da izvezu koliko god krugova žele, umesto da im bude dozvoljen samo jedan pokušaj. U pitanju je eksperiment za koji i sam organizator kaže da neće biti primenjen svuda, već želi da ga isproba i ustanovi kako funkcioniše.

Maksimalni balast uspešnosti povećan je na 60 kilograma, koliko sleduje lideru serije pre takmičarskog vikenda, odnosno osvajačima trka tokom svake BTCC runde. Kompenzacione težine se zatim, sve do desetoplasiranog, smanjuju u koracima od po 6 kg. Skala izgleda ovako: 60kg, 54kg, 48kg, 42kg, 36kg, 30kg, 24kg, 18kg, 12kg i 6kg.

Za razliku od kvalifikacionog formata, ova promena nije eksperimentalnog i jednokratnog karaktera.

Vozači će 2020. koristiti sve tri mešavine Gudjir pneumatika (tvrde, medijum, meke) ne samo na Snetertonu, već i tokom trkačkog dana na Kroftu, što je omogućeno ovogodišnjim presvlačenjem piste novim asfaltom.

Od ekipa se više neće zahtevati da pre kvalifikacija prijave koje će pneumatike koristiti u kojoj trci vikenda, već će moći da ih nominuju u bilo kom trenutku tokom trkačkog dana. To im otvara mogućnost da u hodu menjaju takmičarsku taktiku, ali od njih zahteva i da brzo razmišljaju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − twelve =