Bučer: Ako svoj posao obavim kako treba, u oktobru ću biti kandidat za BTCC titulu

Rori Bučer je za kratko vreme došao do statusa jednog od pretendentata na najviše plasmane, pa i titulu u Britanskom prvenstvu turing automobila.

Škot je BTCC vozač tek nepune četiri godine, a njegov rezultatski i uspon forme poklopio se s poslednjim dvema sezonama u kojima je vozio “hondu sivik” FK2 i “ford fokus ST” aktuelne četvrte generacije.

U tom periodu došao je do svojih prvih pobeda, zabeležio ih je po tri 2019. i 2020, a pored toga ima i osam izlazaka na neki od nižih stepenika podijuma.

Ove godine Bučer je promenio sredinu i iz ekipe Motorbejs prešao u Spidvorks motorsport, gde će predvoditi kampanju Tojote u najznačajnijem šampionatu na Ostrvu. Na otvaranju sezone 2021. na Trakstonu upisaće stoti BTCC start.

Zemljak i šurak Gordona Šedena, on je kao svoje najveće postignuće u šampionatu patriotski istakao rezultat sa piste u Škotskoj: “Moj najdraži trenutak? To moraju biti pol-pozicija i pobeda na Nokhilu 2019. To mi je bila prva pol-pozicija, prva pobeda i sve sam izveo na svojoj domaćoj stazi, uz dodatni pritisak i očekivanja. Osećaj je zaista bio neverovatan.”

Program s Tojotom Bučera prvi put smešta u zvanični, proizvođački BTCC tim. Sve prethodne startove izveo je u nezavisnim ekipama i sada samo pretpostavlja koliku će pozitivnu razliku doneti takmičenje u postavi iza koje stoji velika automobilska kuća.

“Saradnja s proizvođačem poput Tojote znači mnogo s ličnog stanovišta i jedva čekam da vidim kako će se ta veza razvijati. Razlika koju predviđam u proizvođačkom timu sastoji se u toj dodatnoj dozi samopouzdanja, uz podršku i ulaganja Tojote u razvoj komponenti automobila. Oni znaju šta dolazi sledeće, za godinu dana ući ćemo u hibridnu eru i mislim da je Tojoti i timu važno da budu na čelu kolone. Saznanje da Tojota podržava tim daje dodatno samopouzdanje da će unapređenja (automobila) biti. Uzbuđen sam što sam deo tog procesa.”

Spidvorks i Tojota imaju dobro definisan i opsežan plan predsezonskih probnih vožnji, utoliko važniji jer je prvoj violini tima potrebno da detaljno upozna “korolu”, s kojom se nikad pre nije trkao.

“Testiranje za sezonu počeće uskoro, pokušaćemo da izvezemo što je moguće više test dana. Ja vozim potpuno novu šasiju, počinjemo da testiramo na Doningtonu. Onda ćemo imati par dana na Snetertonu, ići ćemo na Kroft i Nokhil, a bićemo i na Silverstonu na zvaničnom predstavljanju sezone. Pokušaćemo da za kratko vreme posetimo što više staza kako bih što bolje upoznao “tojotu”.

Poslednje dve BTCC sezone Bučer je završavao kao peti u generalnom, s tim što je 2020. osvojio 20 bodova više, a te godine su vožene tri trke manje nego 2019. Za to vreme naučio je šta je najvažnije za uspeh u seriji s tako moćnom konkurencijom.

“U 2020. je konkurencija bila izuzetno jaka, dao sam sve od sebe u borbi za titulu, ali sam izgubio korak u poslednjih nekoliko rundi. Rekao bih da sam prošle godine bio svestan da postoji jedna vrsta razmaka između možda prvih pet i ostalih takmičara. Bio sam veoma svestan koji se vozači stalno kvalifikuju u prvih pet i završavaju na podijumu.”

“Ja sam dve godine uzastopno u prvih pet u generalnom, a sledi mi tek četvrta puna sezona. Mislim da mi svake godine gradim samopouzdanje i da imam viša očekivanja od sebe samog. Uvek pokušavam da pronađem područja u kojima ću poboljšati svoje performanse i svake sezone sam se vraćao sve jači. Jedva čekam da nastavim tamo gde sam stao 2020, da spojim najboljih 30 trka koje mogu da izvezem, jer sam naučio jedno – konzistentnost je ključ. Ako ja svoj posao uradim kako treba, onda ću u oktobru na Brends Heču biti u igri za titulu.”

Još u vreme prvog pandemijskog zaključavanja Bučer je koristio simulator kako bi se pripremio za dolazeću sezonu. S tom praksom je nastavio i ove godine.

“I dalje koristim svoj simulator, u njemu sam svakodnevno i uvežbavam se uoči prvog vikenda šampionata. Smatram da je to veoma dobar trening i udružio sam se s firmom koja sprovodi osmišljene sesije u simulatoru. Možemo da simuliramo kvalifikacione vožnje, trke, da izvodimo sesije pod pritiskom, koje se organizuju tako da namerno imam setap koji izaziva preupravljanje ili podupravljanje. Ta firma je u Silverstonu, oni izvode trening programe na daljinu za vozače poput mene i prilično je zanimljivo kako mi to pomaže uoči ove takmičarske godine.”

Na tri od deset ovogodišnjih rundi BTCC će primeniti top 10 baraž (superpol) sistem kvalifikacija, s kojim je eksperimentisao prošle godine na Snetertonu. Tojotin adut pozdravlja ovu relativnu novinu u prvenstvu.

“Top 10 superpol na Snetertonu bio je zabavan. Rekao bih da sam u jednom trenutku osećao da ću ja biti na pol-poziciji, imao sam najbolje vreme u prvoj vožnji, ali ispalo je drugačije. Nisam siguran da li bih izveo išta drugačije, u drugoj sesiji smo vozili još brže, ali to na kraju jednostavno nije bilo dovoljno i bili smo četvrti. Verovatno bih svemu prišao na sličan način – ko god izveze taj odlučujući krug biće onaj koji se najbolje snašao. Radujem se tim trima rundama na kojima ćemo imati top 10 superpol baraž, on je definitivno jedan mali dodatak celom vikendu. Siguran sam da će se i navijačima dopasti, i sam sam čuo mnogo pozitivnih komentara i to je odlično.”