Čilton ostaje u Motorbejs “fokusu” za BTCC kampanju 2019.

Iskusni turing trkač Tom Čilton takmičiće se u Britanskom prvenstvu turing automobila i 2019, ponovo za volanom “ford fokusa” ekipe Motorbejs performans.

Bivši WTCC i BTCC šampion u konkurenciji privatnih vozača imaće i novog timskog kolegu, jer je ekipa iz Kenta za drugi od svoja tri automobila angažovala Olija Džeksona.

Čilton se u Britanski šampionat vratio 2017, posle pet godina pauze, i to u dvojnom WTCC/BTCC programu. Prošle sezone, posvetio se samo ostrvskoj seriji sa Motorbejs “fokusom” i završio je kao treći u generalnom, što mu je u apsolutnoj konkurenciji najbolji BTCC plasman karijere.

Čilton je u 2018. osvojio treću trku na Nokhilu i još pet puta se pojavljivao na podijumu.


“Apsolutno volim momke iz Motorbejsa, oni su veliki radnici i kada pogledam kako nam je prošla prva zajednička godina, iskreno verujem da možemo do titule”, poručio je 33-godišnji trkač iz Rejgejta.

“Mislim da ljudi zaboravljaju kako to izgleda kada prvi put dođete u ekipu. Ne samo što počinjete od nule i morate da naučite svaki detalj u vezi s automobilom, uz sve male ključne promene, već morate da upoznate i sve ljude u timu, tako da u prvoj sezoni mora zaista mnogo da se uči”, podsetio je Čilton.

Džekson nije novo lice u Motorbejsu, za koji je vozio u Porše karera kupu Velika Britanija 2009. i 2010. godine, a u ovoj drugoj osvojio je naslov u Pro-Am 1 diviziji. U Britanskom turing šampionatu takmiči se od 2012. u celosezonskim programima, a prvi podijum je osvojio prošle sezone na Brends Heču, za volanom “audija S3”, u trci održanoj po promenljivom vremenu.

“Kako sam već bio u vezi sa šefom Motorbejsa, imao sam sreću da testiram “fokus” na kraju prošle godine. Ušavši u konkurentniji auto, pokazao sam da sam spreman da zakoračim u pobednički tim”, izjavio je 34-godišnji Džekson.

“Uz malo sreće, prošle godine sam došao do prvog podijuma, ali mislim da bi uz dodatni trud koji svi ulažu u Motorbejsu, uključiv i mene, trebalo da ove godine redovnije napadamo podijume, pa možda i da ulovimo prvu pobedu.”

Motorbejs performans najavljuje “značajan” test program uoči nastupajuće sezone, što će Oliju Džeksonu omogućiti da se bolje upozna s automobilom.

Ekipa raspolaže i trećom TOCA takmičarskom licencom i o sedištu u trenutno slobodnom “fordu” pregovara s nekolicinom vozača.

Šef tima Dejvid Bartram kao primarni cilj za 2019. ističe privatničku krunu. Prošle sezone, Čilton je u toj konkurenciji završio drugi, iza Toma Ingrama, koji će ove godine voziti fabričku “tojotu”.

“Kao tim smo dobro napredovali prošle godine, Čilton je pokazao i karakter i radnu etiku koja ga čini tako dobrim trkačem. Jedva čekam da vidim koliko daleko možemo da doguramo ove godine. Nade su nam visoke.”

“Takođe mi je drago što se u tim vraća Džekson. U prethodnim sezonama je pokazao da je vrlo sposoban BTCC vozač, a slučajni test krajem godine pokazao nam je koliko je dobar. On poseduje BTCC iskustvo koje je potrebno za rezultate”, dodao je Bartram.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × 2 =