Džejd Edvards, prva dama s celosezonskim BTCC programom posle 14 godina

Bivša takmičarka UK Klio kupa Džejd Edvards kompletira tročlanu vozaču postavu BTC rejsing Honde za predstojeću sezonu Britanskog prvenstva turing automobila.

Ona je prva žena s celosezonskim BTCC programom od 2007, kada je takav status imala Fiona Legat.

FK8 “honde sivik tajp R” ekipe iz Breklija voziće i Džoš Kuk i Majkl Kris.

U automobilističkoj karijeri započetoj 2006. godine Edvards je učestvovala u Đineta junior seriji, Britanskom GT šampionatu i Aston Martin čelendžu. Bavila se i endurans i sprint disciplinama, a u Klio kupu 2019. završila je sedma, s četvrtim mestom kao najboljim pojedinačnim rezultatom.

Džejd je treća generacija trkačke porodice. Njen deda Džim Edvards Stariji osvojio je nacionalni Reno 5 kup 1979, otac Džim Edvards Mlađi poneo je titule u Reno 5 GT turbo kupu 1990. i Klio kupu 2000. godine, a početkom veka bio je i BTCC trkač u produkcijskoj klasi.

Prošlog septembra i Džejd je izvela BTCC debi tokom jednokratnog gostovanja u kokpitu “voksol astre” tima PMR na Silverstonu. Od tri trke završila je dve, a sada je dobila željenu celosezonsku šansu i u sedištu BTC “honde” nasledila je Toma Čiltona, koji je prešao u Sisli motorsport “BMW”.

Jakob Ebrey Photography

“Svako ko je gledao moj prošlogodišnji debitantski BTCC vikend znaće da sam na ovome veoma vredno i dugo radila”, kazala je 29-godišnja Džejd Edvards. “I tokom tog jednog vikenda plan je uvek bio da stignem na startnu rešetku i vozim celu sezonu. Radila sam sa BTCC i BTC rejsingom tokom prošle godine, podržavala sam tim i bila njegov pravi zastupnik.”

“Tokom zime, vlasnik i direktor tima Stiv Dadman bio je vrlo lojalan, čovek od reči i poverenja i pružio mi je ovu neverovatnu šansu – takve stvari se sanjaju. Bio mi je san da se propisno trkam u turing automobilima, ne samo jednokratno. Stiv i ceo BTC tim to su omogućili, toliko sam im zahvalna na podršci i ne mogu da opišem koliko sam uzbuđena zbog sezone koja nam predstoji.”

Dadman je komentarisao: “Apsolutno sam oduševljen što smo uspeli da napravimo dogovor sa Džejd i što će se ona trkati u prvoj punoj sezoni u seriji. Ona zaslužuje ovu priliku, a tim će se truditi da je podrži na svaki mogući način. Znam da će je Džejd maksimalno iskoristiti.”

“Svakako imamo velika očekivanja u smislu njenih mogućih postignuća ove sezone, pogotovu pošto smo videli koliki je profesionalac u automobilu i van njega tokom BTCC debija prošle godine. Ona je trkač skroz naskroz, zna kako da se probije, a to je suština turing trkanja.”

“Divna je vest za tim što smo ovako rano u godini kompletirali vozačku postavu za 2021, čvrsto verujem da je ona jedna od najuravnoteženijih u seriji i sad svi možemo da se kao jedan pripremamo za novu BTCC sezonu. Jedva čekamo da počne.”

Otvaranje BTCC šampionata 2021. pomereno je za 8. i 9. maj, a sezona počinje trkama na Trakstonu.