Džekson i Plejto su Voksolov BTCC tandem za 2020.

Pomalo zaboravljeni Met Džekson vraća se u Britanski šampionat turing automobila posle dvogodišnje pauze.

On će u dolazećoj sezoni biti za volanom “voksol astre” tima PMR, u kom će mu kolega biti Džejson Plejto. Efektivno, on će preuzeti sedište koje je prošle sezone pripadalo veteranu Robu Kolardu.

Džekson je u karijeri vozio 11 BTCC sezona i osvojio 31 trku, a iz serije je ispao početkom 2018. Tada je trebalo da nastavi sa ekipom Motorbejs performans, s kojom je imao potpisan ugovor. U isto vreme stigla mu je ponuda Halfords Juasa rejsinga da sedne u kokpit fabričke “honde sivik” upražnjen odlaskom Gordona Šedena u WTCR.

Džekson je želeo da promeni sredinu u istoj meri u kojoj Motorbejs nije bio voljan da ga oslobodi ugovornih obaveza. Ovaj sukob je 38-godišnjeg trkača lišio bilo kakvog BTCC angažmana i dve godine ga nije bilo u akciji, dok je Honda umesto njega potpisala Dena Kamiša.

“U Britanskom turing šampionatu imam nedovršena posla, a za mene je bilo najvažnije da se vratim s vrhunskim timom, s kojim mogu da izvedem stabilnu kampanju u kojoj ću jurišati na titulu”, kazao je Džekson, BTCC vicešampion iz 2008, treći u generalnom 2016.

“Možda sam privremeno bio odsutan iz serije, ali pomisao o osvajanju BTCC titule nikada nije bila daleko.”

“U protekle dve godine imao sam mnogo ponuda, ali je šef ekipe PMR Adam Viver neumorno radio da mi omogući povratak. Ekipa nastavlja da dobija na veličini i ne sumnjam da je to sredina u kojoj treba da budem.”

“Kada mi se pružila prilika da im se pridružim i da ponovo budem Plejtoov timski kolega (kao 2009. – prim.) to nisam nameravao da propustim.”

Dvostruki BTCC prvak Plejto ostaje u timu PMR, s kojim je saradnju započeo 2019 i u generalnom plasmanu te sezone završio je kao sedmi.

Plejto ima 97 pobeda u šampionatu i po tome je najtrofejniji vozač u kategoriji. Prošle godine je osvojio poslednju, tridesetu trku, i dalje juri okrugli, stoti trijumf i smatra da će do njega stići baš u ekipi sa kojom je.

“Dugo nisam bio ovako uzbuđen uoči starta sezone”, rekao je 52-godišnji Plejto. “Zaista volim svoj PMR tim, neverovatno puno se trude da bi mi pripremili najbolji auto, ali se i lepo zabavljaju dok to rade i ovo je sjajno mesto.”

“Tu je okupljena posebna grupa ljudi, oni su usredsređeni na osvajanje titule, a istovremeno postupaju vrlo razumno i grade stabilnu budućnost u automobilskom sportu.”

“Sve je to doprinelo povratku mog samopouzdanja 2019. i ekipi želim da se zahvalim još mnogim pobedama. Ne sumnjam – u ovom timu ću dostići broj od sto pobeda!”, istakao je as iz Oksforda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*