I “hjundai” izlazi na BTCC startnu rešetku u 2020.

Marka Hjundai će se dogodine prvi put pojaviti u Britanskom šampionatu turing automobila.

Za to je zaslužan privatni tim Ekselerejt motorsport (EXCELR8 Motorsport), koji je na sebe preuzeo projektovanje i izradu dva automobila zasnovana na modelu “i30 fastbek N performans”.

Ova ekipa je u BTCC ušla 2019, preuzevši dva stara “MG6” automobila koja se u seriji takmiče još od 2012. Kilometri pređeni s tim modelom omogućili su postavi iz Norfoka da se upozna s tehničkom osnovom, detaljima i mogućim komplikacijama aktuelne NGTC specifikacije, kao i sa samim šampionatom.

Ekselerejt nije skrivao nameru da samostalno priredi potpuno novi model i uvede ga u najznačajniju seriju na Ostrvu. U tom cilju, proučavani su automobili različitih proizvođača, a po odabiru “hjundaija i30 fastbek”, u julu su postavljeni temelji ovog projekta.

Putnička verzija modela na tržištu je od početka 2019. On deli podvozje sa “i30 N” hečbekom, ali mu kupe oblik karoserije donosi porast torzione krutosti od 7%.

U daljim koracima, projektovanje je počelo krajem septembra, a program ima i podršku ključnih ljudi u mreži britanskih Hjundai dilera, mada još nema reči o fabričkom angažmanu i eventualnom proizvođačkom statusu u BTCC.

Ekselerejt pre “hjundaija” nije konstruisao nijedan BTCC automobil, mada je razvijao, izradio i distribuirao preko 70 “minija” za nacionalni Mini čelendž i ekvivalentne serije u Japanu i Kini.

Kako je BTCC najavio uvođenje hibridne tehnologije od 2022, Ekselerejt je već u konsultacijama s Kosvortom, koji će sve BTCC automobile opremati standardnim sistemima. Zamisao je da se u aktuelnom dizajnu “i30 fastbek N” ne nađe nijedna prepreka za buduću elektrifikaciju i da se iz nje, štaviše, izvuku maksimalne pogodnosti.

“Izrada “hjundaija” početak je iduće faze u našem višegodišnjem planu da postanemo pretendenti na titulu u Britanskom turing šampionatu”, rekao je šef tima Oliver Šeperd.

“Pre svega, Hjundai je trenutno izuzetno uključen u auto-sport, bilo kao celina, bilo posredstvom svojih brendova, a na BTCC startnoj rešetki ga nema. Trenutno nema nikakvih garancija, ali je ovo sjajna komercijalna prilika da se stekne baza navijača i da se potencijalno kasnije povežemo s proizvođačem.”

Šeperd je objasnio zašto je ”i30 fastbek N performans” pogodna osnova za BTCC projekat: “Tehnički, auto ima svojstva koja odgovaraju NGTC pravilniku, kao što su kratki prepusti i međuosovinsko rastojanje. Po veličini i dimenzijama sličan je “hondi sivik” nove generacije, a videli smo koliko je ona bila uspešna tokom ove godine.”

“Hjundai i30 fastbek” poseduje vrlo podesnu kombinaciju međuosovinskog rastojanja, traga točkova, koeficijenta otpora vazduha i torzione krutosti, zato nas izuzetno uzbuđuju mogućnosti ovog projekta. Ove zime ćemo imati mnogo posla, ali smo veoma motivisani da automobile što pre izvedemo na pistu.”

U minuloj sezoni na BTCC stazama takmičilo se 12 različitih modela deset automobilskih brendova. Hjundai svemu dodaje još raznovrsnosti, što je svesrdno pozdravio direktor serije Alan Gau.

“Fantastično je što nam se priključuje još jedna nova marka, sada s timom Ekeslerejt motorsport. Kada smo uspostavljali NGTC pravila, učinili smo to baš sa namerom da omogućimo takvu raznovrsnost timova i vozača.”

“Hjundai je globalno priznat brend, koji je već ostavio snažan utisak u drugim trkačkim serijama. Ovaj Ekselerejt projekat trebalo bi da bude sjajan dodatak našoj startnoj rešetki.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*