Ide na petu BTCC titulu: Turkington ostaje u Timu BMW i 2020.

Kolin Turkington cilja apsolutni rekord: četvorostruki i aktuelni turing prvak Velike Britanije ostaće u fabričkom Timu BMW (Vest Sari rejsing) i s njim će pokušati da stigne do petog naslova u najznačajnijoj seriji na Ostrvu.

Trkač iz Severne Irske debitovao je za WSR još 2002. godine i dvanaest od svojih petnaest BTCC sezona vozio je za ekipu Dika Benetsa.

Turkington je u kategoriji osvojo 51 trku, po čemu je četvrti na večnoj listi. Ima 141 podijum, 20 pol-pozicija i 57 najbržih krugova. Četrdeset BTCC pobeda izvojevao je u kokpitu WSR mašinerije, kao i jedan trijumf u trci FIA Svetskog šampionata turing automobila.

Sve četiri apsolutne titule – zahvaljujući četvrtoj izjednačio je postojeći rekord Endija Rauza – stekao je vozeći neki od BMW modela Vest Sari rejsinga, poslednju za volanom “BMW-a 330i M Sport. Sa istim timom osvojio je i četiri od svojih pet privatničkih BTCC naslova.

“Sezona 2020. sa Timom BMW biće mi šesnaesta u Britanskom turing šampionatu, a ostanak u ekipi nikad nije dovođen u pitanje, uzbuđeni smo što ćemo zajedno braniti naše titule”, istakao je 37-godišnji Turkington.

“Bio je poseban trenutak kada sam postao četvorostruki prvak, ali sam motivisan da težim nečem još većem. Trkanje za Vest Sari pruža mi najbolju šansu da postižem dalje uspehe, zahvalan sam i ekipi i BMW-u na tim zlatnim prilikama.”

“Tek ćemo videti koliki je zapravo potencijal “BMW-a” serije tri. U 2019. je bilo mnogo noviteta s kojima smo morali da se suočimo, počev od novog automobila, preko novog trkačkog inženjera. Sada mi je okruženje potpuno poznato, a to bi trebalo samo da poboljša stvari”, “upozorio” je Turkington konkurente.

Vest Sari rejsing je za prošlu sezonu izradio tri “BMW-a 330i M sport” i osim Turkingtona vozili su ih Endrju Džordan (BTCC vicešampion) i Tom Olifant. Auto se od prvog takmičarskog vikenda pokazao kao pobednička sprava, pa je s njim 2019. osvojena i proizvođačka titula za BMW.

“Kolin je za nas prvi put vozio pre 18 godina i predvodio je praktično svaki uspeh do kog smo stigli u Britanskom turing šampionatu”, kazao je šef tima Dik Benets.

“On je jedan od najboljih vozača koje je ova serija ikada imala i fantastično je što će ponovo predvoditi Tim BMW u 2020, kada će jurišati na apsolutni rekord od pet titula.”

Vest Sari rejsing ima tri TOCA takmičarske licence, a ko će osim Turkingtona činiti vozačku postavu ekipe u 2020. biće objavljeno uskoro.

Predstojeća sezona, 63. u BTCC istoriji, startuje 28. i 29. marta na Donington parku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen − seven =