Kamiš “krug i po prekratak” za BTCC titulu: Biće potrebno vreme da svarim ovakav poraz!

Hondin BTCC vozač Den Kamiš bio je na pragu senzacije na Brends Heču: na kraju svoje tek druge sezone u seriji, on je u poslednju trku godine ušao kao lider u generalnom.

Do čudesnog preokreta koji bi ušao u istoriju šampionata ipak nije došlo. Jorkširac je zbog kvara kočnica sleteo s piste krug i po (četiri milje) pre kraja, u trenutku kada je imao naslov u šaci.

Da stvar bude još gorča, Halfords Juasa trkač u celoj dotadašnjoj sezoni 2019. nije imao mehanički kvar i bio je jedini vozač koji je izvezao svaki krug u godini! U krajnjem zbiru, ostao je samo dva poena iza Kolina Turkingtona, novog-starog prvaka serije.

Kamiš je na finale došao 16 bodova iza vodećeg Turkingtona. Vikend Hondinog pilota nije počeo slavno: problemi sa setapom rezultirali su tek 12. mestom u kvalifikacijama, dok je BMW as startovao s pol-pozicije.

Međutim, kiša je na prvoj nedeljnoj trci hendikepirala automobile sa zadnjim pogonom. Kamiš nije smeo da gubi vreme u zameni pneumatika, već je na sve klizavijoj stazi nastavio nastup na slikovima. Ostavivši konkurente za sobom, uključujući i Turkingtona, on je osvojio prvi sprint.

Oficijelna Honda zabeležila je dvostruki trijumf – na drugi stepenik podijuma popeo se Denov kolega Met Nil, koji je ranije skrenuo u boks i prešao na gume s profilom.

Zahvaljujući pobedi, Kamiš je u trku 2 ušao s pol-pozicije i u komplikovanim uslovima odabrao je relativno konzervativan pristup, ne odupirući se previše napadima Ešlija Satona i Endrjua Džordana. Treći na cilju, Hondin pilot je stekao prednost od 8 poena u generalnom, a o zvanju prvaka odlučivala je poslednja, 30. trka sezone.

Delimična inverzija startne rešetke dovela je Kamiša na osmo mesto, odakle je započeo finalni sprint. Čak i kada ga je Turkington obišao, Kamiš je i dalje bio provizorni šampion i takvo stanje trajalo je do pretposlednjeg kruga. Tada je kvar poslao “sivik” u ogradu na Hotorn krivini i izbacio ga iz trke.

“Ovakva završnica se nije mogla ni napisati. Mislim da bih obezbedio titulu da sam održao poziciju koju sam imao. To je svakako razočaranje i biće potrebno neko vreme da svarim činjenicu da sam izgubio naslov na takav način”, ispričao je razočarani Kamiš.

“To je bilo moje prvo odustajnje u otprilike dve sezone, a prvi put da ove godine nisam stigao na cilj u istom krugu sa vodećima. Čestitam Kolinu Turkingtonu, on je zasluženo postao prvak. Međutim, ja sam održao neizvesnost i vodio sam borbu do kraja, što je priznanje ekipi i Hondi. Izvezli smo mnogo trka zajedno, ponosan sam na sebe, na njih i na naša postignuća. Moje izdanje u prvoj trci bilo je jedno od mojih najboljih.”

“Godina je bila duga, podneli smo mnogo žrtava i svima nam je teško što nam je naslov izmakao za samo dva boda. Dao sam sve od sebe, ali nam jednostavno nije bilo suđeno. Vratiću se jači!”, poručio je osvajač trećeg mesta u generalnom poretku BTCC sezone 2019.

Drugo, četvrto i trinaesto mesto predstavljaju bilans Meta Nila na Brends Heč GP finalu, a Halfords Juasa rejsing osvojio je koliko-toliko utešnu timsku titulu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 1 =