Kamiš pobedom otvorio BTCC nedelju na Silverstonu

Jakob Ebrey Photography

Prva trka BTCC vikenda na Silverstonu završena je trijumfom Dena Kamiša.

Pilot Halfords Juasa “honde” nije sebi dopustio start poput onog od pre nedelju dana na Trakstonu: krenuo je s pol-pozicije, ispred “tojote” Toma Ingrama, i uspeo je da povede.

Borba između ove dvojice bila je posebno intenzivna i neizvesna u prvom krugu, tokom kog su vozili i paralelno pre nego što je Kamiš odbranio vođstvo na unutrašnjoj putanji krivine Bruklends.

Sudar niže rangirane “honde” i “audija” na Bekets krivini izazvao je intervenciju sigurnosnog vozila u petom krugu, a Ingram je svoju novu šansu video na restartu i za njega se pripremao.

On se pre restarta čak našao malo ispred Kamiša i, da ne bi bio kažnjen za nedozvoljeno preticanje, popustio je i “honda” je povela kolonu punim trkačkim tempom. Tek je na osnovu foto snimka utvrđeno da je sistem za merenje vremena ipak pokazao lažnu sliku i da “tojota” nije bila 9 hiljaditih ispred Kamiša.

Posle restarta preostalo je još 17 krugova. Ingram je nastavio da pritiska vodećeg, ali je Kamiš u finalnoj trećini trke stvorio prednost od jedne sekunde i stigao je do svog drugog trijumfa u sezoni.

“Startovao sam dobro, ali je u trci Tom imao mnogo bolju trakciju. Sigurnosni auto me je donekle spasao, posle toga je njegova prednost u trakciji nestala i uspeo sam malo da mu odmaknem”, ispričao je osvajač trke 1.

Ingram je kasnio 1.081 sekund i ovo drugo mesto mu je peti izlazak na podijum u godini.

Pilot “korole” je na restartu morao da bude uzdržan: “Mislio sam da imam pravu šansu da prestignem Kamiša kad on o tome ne razmišlja. Međutim, pitao sam ekipu ko je bio ispred koga na liniji, što je bilo bolje rešenje nego da rizikujem kaznu posle trke.”

Rori Bučer je dovezao “ford” do trećeg stepenika podijuma, zadržavši za sobom “BMW” Kolina Turkingtona i “infiniti” Ešlija Satona.

Bučer je i startovao treći, ali se zbog problema s kvačilom “zagrcnuo” na startu, pa je u kontraofanzivi morao da se probija pored Turkingtona i njegovog kolege Toma Olifanta.

Bučeru je nedostajao tempo u sporim krivinama, tri puta mu je Turkington “kucao na vrata”, ali ipak nije bilo promene na trećem i četvrtom mestu.

Tome je pomogla i činjenica da je Turkington morao da se brani od Satona, koji je nasledio petu poziciju posle Olifantovog odustajanja. Dvoboj Turkington – Saton trajao je do poslednje krivine, prolaska za “infiniti” ipak nije bilo.

Šesto mesto osvojio je Adam Morgan u “mercedesu”, dok je Džejk Hil u FK2 “siviku” iskoristio turbulentan duel FK8 “hondi” Meta Nila i Toma Čiltona da prestigne obojicu i završi sedmi.

Osma pozicija pripala je Nilu, deveta Stivenu Dželiju u “BMW-u” serije 1. Desetoplasirani Džoš Kuk bio je najbolje rangirani vozač BTC rejsing “sivika”, dok je njegov timski kolega Čilton završio tek kao petnaesti, između “hjundaija” Sene Proktora i Krisa Smajlija.

Posle prve od tri današnje trke, Saton, Turkington i Ingram i dalje drže prva tri mesta u šampionatu, na četvrto se popeo Kamiš, a na peto Bučer.

Kao pobednik trke 1, Kamiš kreće s pol-pozicije u drugom sprintu na Silverstonu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*