Kosvort odabrao “tojotu korolu” za testiranje BTCC hibridnog sistema

Kao ekskluzivni isporučilac hibridnih sistema za Britanski šampionat turing automobila, Kosvort je odabrao tim Spidvorks (Tojota Gazu rejsing UK) za zvaničnog test partnera u prvim fazama praktične primene svog uređaja.

Posle procesa prikupljanja ponuda, Kosvort je u junu 2019. i formalno proglašen za BTCC partnera u sferi uvođenja hibrida u šampionat, a svoj sistem za najvažniju seriju na Ostrvu razvija od avgusta.

Projektovanje se odvija prema planu i trenutno je u završnoj fazi. Potom slede ispitivanja svih elemenata hibridnog sklopa, pre nego što on i kao celina bude testiran na probnom uređaju.

Bilo je očekivano je da će kompletan hibridni sistem u realnim uslovima na stazi debitovati na julskom testu pneumatika na Snetertonu, ali će to umnogome zavisiti od ograničenja u vez s covid-19 pandemijom. Zato će poslednju reč o svemu imati TOCA kao BTCC organizator.

Početnu integraciju i proveru svog proizvoda Kosvort će u praksi sprovesti sa ekipom Spidvorks, na čijoj će “koroli” biti ispitani aktivacija i strategija regeneracije baterije, fino podešavanje sistema, njegova pouzdanost i izdržljivost. U tu svrhu, predviđena je kombinacija opsežnih i rigoroznih testova na pravcu i vožnji na pistama.

Ekipa Spidvorks je vlasnik vozačke dve privatničke BTCC titule, osvojila ih je 2017. i 2018, da bi prošle sezone dobila i zvaničnu proizvođačku podršku Tojote. Jedini vozač tima je BTCC zvezda Tom Ingram.

Takmičarski debi hibridnog sistema predviđen je za 2022. U načelu, on će vozačima na raspolaganju biti od drugog kruga trke, a tačna priroda i detalji upotrebe biće određeni tokom razvojnog procesa.

U tehničkoj “ličnoj karti” svog BTCC hibridnog sistema Kosvort navodi da on funkcioniše na 60 volti, s elektromotorom od svega 7,5 kilograma, integrisanim u kućište aktuelnog X-trek menjača. Elektromotor poseduje sopstvenu rashladnu jedinicu i minimalno remeti važeće specifikacije BTCC automobila. Na njima je potrebno preraditi kućište menjača (ne i kompletnu unutrašnjost), dodati elektronske priključke i promeniti određene pozicije interkulera i cevi.

Paket baterija težak je 20 kilograma i smešten je u posebnu zaštitnu ćeliju načinjenu od kompozitnih materijala. I ovaj segment hibrida ima poseban i integrisan rashladni sklop, a celu bateriju moguće je ukloniti i zameniti za manje od 10 minuta. Puni se preko zidnog priključka od 240 volti i za kompletno punjenje potreban je jedan sat. Kućište i baterija nalaze se tamo gde se u sadašnjim BTCC automobilima nalazi prostor za balast.

Ceo instaliran hibridni sistem ima 64 kilograma, što osim elektromotora i baterije uključuje i kontrolne uređaje, napajanje, pumpe, cevi, kablove, tečnosti i drugo.

Aktivacijom hibridnog sklopa dobija se otprilike 40 dodatnih KS, koje se za napad ili odbranu pozicije mogu koristiti najviše 15 sekundi u krugu, bez ograničenja broja aktivacija. Sistem će biti alternativno kalibrisan u slučajevima kada je staza vlažna. Predviđeno je da automobili kompletnu dužinu pitlejna prelaze isključivo pokretani strujom.

Kosvortov sistem biće konfigurisan tako da njegova upotreba praktično odmeni kompenzacione težine, putem količine energije koja se može regenerisati i “vratiti” u bateriju. Njegova aktivacija biće signalizirana LED svetlosnim uređajem, pa će gledaocima biti jasno ko ga i kada koristi.

Za kraj, Kosvort napominje da je hibridna snaga dodatak onoj koju isporučuje postojeći dvolitarski BTCC turbo motor i da sistem neće utišati zvuk automobila.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*