Kraj šampionske BTCC kombinacije: Rastaju se BMR i Subaru

BTCC ekipa BMR objavila je da se rastaje od Subarua, što znači da je proteklo finale šampionata na Brends Heču označilo kraj četvorogodišnje saradnje tima i japanskog brenda.

To partnerstvo nije samo uvelo Subaru u Britanski šampionat turing automobila, već je krunisano i uspesima.

Za volanom “subarua levorg GT” Ešli Saton je osvojio vozačku titulu 2017. U svojstvu fabričkog tima, BMR je s ovim modelom postigao 21 pobedu u poslednje četiri godine, a vozači “levorga” 55 puta su izlazili na pobedničko postolje.

Takođe, “levorg” je prvi karavan sa titulom u Britanskom turing prvenstvu. Osvojio je i 9 pol-pozicija i zabeležio 15 najbržih krugova.

Subaru je 2016. debitovao u najvažnijoj seriji na Ostrvu, i to kao fabrička postava, a za takmičarsko oružje odabran je “levorg”. U prvoj sezoni u kampanji su učestvovala četiri automobila, vozili su ih Džejson Plejto, Kolin Turkington, Džejms Kol i BMR direktor Voren Skot.

U tom kvartetu najuspešniji je bio Turkington sa pet pobeda i četvrtim mestom u konačnom poretku serije. Plejto je jednom trijumfovao i sezonu završio kao sedmi.

U početničkoj sezoni Subaru je bio trećeplasirani proizvođač, a 2017. je bila mnogo uspešnija po ceo tim. Osvojena je titula viceprvaka u poretku konstruktora, dok je Saton na sezonskom finalu stigao do svoje prve i zasad jedine vozačke BTCC krune.

Godinu dana kasnije, Saton nije odbranio titulu, već je bio četvrti u generalnom, iako je upisao šest pobeda, više od bilo kog konkurenta. Subaru je sezonu okončao kao četvrti u proizvođačkoj klasifikaciji.

Na istom mestu japanska marka je završila i u upravo završenoj sezoni. Vozački tandem činili su Saton i Sena Proktor, a bivši šampion bio je daleko uspešniji pilot ekipe, sa pobedom na finalu na Brends Heču i osmim mestom na konačnoj vozačkoj tabeli prvenstva.

Verovalo se da je “levorg” svoje uspehe postizao zahvaljujući pametnom tumačenju tehničkog pravilnika, niskog težišta i motora pomerenog unazad, ka kabini automobila.

Čelnici tima BMR sada tvrde da su promene pravila negativno uticale na njihov sportski program. Sada je u “levorg” moguće ugraditi samo četvorocilindarski Subaruov bokser agregat, a aerodinamički propisi znače da karavan na tom planu nema prednost kakvu uživaju pojedini manji modeli.

Voren Skot je pohvalnim rečima opisao četvorogodišnju saradnju s japanskom kućom: “Sa Subaruom smo bili na neverovatnom i izuzetno uspešnom putovanju kroz Britanski turing šampionat. Auto je bio jedinstven kada smo ga izgradili i doveli smo i tim i “levorg” na sam vrh britanskog auto-sporta.”

“BTCC panorama se promenila tokom poslednje četiri sezone, a to je značilo da smo i mi i Subaru procenili gde se sada nalazimo. Bilo nam je zadovoljstvo što smo predstavljali Subaru i što smo s tim brendom delili slavu i trenutke uspeha. To je bilo fantastično postignuće za obe strane.”

BMR rejsing posvećen je daljoj budućnosti u Britanskom turing šampionatu, a vlasnik ekipe najavio je da će uskoro objaviti planove o aktivnostima koje slede.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × five =