Najbrža staza u Britaniji dočekuje BTCC karavan

Britanski šampionat turing automobila se posle dve nedelje pauze, ovog vikenda (18-19. maj) nastavlja trkama na Trakstonu, najbržoj stazi na kalendaru.

Na prvih šest trka ove godine trijumfovali su Džoš Kuk u “hondi“, Endrju Džordan u “BMW-u“, Rori Bučer u “hondi“, Tom Ingram u “tojoti“, dok je vozač “BMW-a“ Kolin Turkington pobedio dva puta.

Međutim, na prvom mestu u šampionatu nalazi se Ešli Saton u “subaruu“. BTCC šampion iz 2017 vodi sa samo tri poena prednosti u odnosu na Kuka i četiri u odnosu na Turkingtona i Toma Čiltona u “fordu“.

“Odlično je voditi u šampionatu i, da budem iskren, prilično neočekivano“, rekao je Saton. “Siguran sam da će biti teško sa maksimalnim balastom. Jedna mala greška na Trakstonu i odmah ste izgubili zamah, a iza vas su odmah tri automobila spremna za napad.“

“Staza je fantastična! Ovo je najbrža staza u Velikoj Britaniji i za vozača je to neverovatan osećaj. To je jedna od onih staza gde odradite krug i mislite, u redu, sada diši i odmah ulazite u sledeći. Uvek ste na samoj ivici, a to vozači i navijači vole.“

Robert Kolard ove godine vozi “voksol“, a Trakston mu je domaća staza. Višestruki osvajač BTCC trka brzo se navikao na “voksol astru“, a na trećoj trci na Doningtonu je osvojio drugo mesto.

“Veoma sam zadovoljan prvim podijumom ove sezone“, izjavio je Kolard. “Mnogi su me otpisali preko zime, i ja sam zadovoljan što sam dokazao i timu i svima da sam i dalje u vrhu. Sve izgleda dobro pred vikend na Trakstonu.“

Trkač iz Bata, Džoš Kuk, takođe označava Trakston kao domaću trku, a vozaču “honde“ ovo je najbolji start sezone u karijeri, sa pobedom i jednim trećim mestom.

“Trakston mi je domaća staza i volim je“, kazao je Kuk. „Prošle godine vikend na Trakstonu je bio odličan, pa se nadam da će tako biti i ove godine. Međutim gledamo šampionat i ovde smo da skupljamo poene.“

“Ne možete da uđete u vikend sa ludim idejama. Ako dođete i kažete da želite da bude isto kao i prošle godine, onda nikada ne ispadne tako.“

“Prošle godine sam pobedio na Trakstonu, ali kao što sam rekao cilj je šampionat i treba da budemo sigurni da tokom cele godine radimo na automobilu. Sezona je duga, sve bolje upoznajemo automobil, ali i dalje imamo mnogo da naučimo.“

Trostruki BTCC šampion i trenutno treći u generalnom, Turkington je optimista pre izlaska na najbržu pistu u kalendaru.”

“Imali smo sjajan start sezone, BMW i Vest Sari rejsing ne zaslužuju ništa manje za sav svoj trud”, komentarisao je trkač iz Alstera. “Trakstonu se radujem, trebalo bi da staza više odgovara karakteristikama našeg “BMW-a 330i” nego prethodnog modela serije 1, pogotovu zbog stabilnosti u brzim krivinama.”

“Tamo smo testirali auto prošlog meseca i to mi je omogućilo da ga skrojim mnogo više po svom ukusu. Cilj je jednostavan – da nastavimo da osvajamo poene i da prilike pretvaramo u rezultate. Na početku vikenda imaću 36 kilograma balasta, ali sam se na Doningtonu dobro nosio s težinom i zato mislim da su nam izgledi dobri.”

Trakston je dugačak 2,36 milja, a najbrži krug u kvalifikacijama izvezao je Met Nil (1:15.612), 2018. godine u “hondi sivik“. Rekord kruga u trci (1:17.060) drži Tom Ingram i postavljen je 2018. sa “tojotom avensis“.

Prošle godine na Trakstonu su trijumfovali Met Nil u “hondi“, Džoš Kuk u “voksolu“ i Adam Morgan u “mercedesu”.

BTCC satnica za Trakston

subota (18. maj)
10:30-11:10 trening 1
13:20-14:00 trening 2
16:05-16:35 kvalifikacije

nedelja (19. maj)
13:10 trka 1 (16 krugova)
15:35 trka 2 (16 krugova)
18:15 trka 3 (16 krugova)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 1 =