Očekivano: Bučer predvodi Tojotin BTCC tim

Škot Rori Bučer biće prva violina Tojotine proširene postave u Britanskom šampionatu turing automobila 2021.

Zvaničnu operaciju japanskog proizvođača kao i dosad izvodi tim Spidvorks motorsport, pod nazivom Tojota gazu rejsing UK (Toyota Gazoo Racing UK).

Spidvorks ove godine prvi put prijavljuje dve “tojote korole”, Bučeru pripada jedna, dok će drugu voziti Sem Smelt.

Ovaj model je inače osvojio pet podijuma na poslednjih šest trka u prvenstvu 2020.

Bučer ima 33 godine i 99 BTCC startova. Pobedio je na šest trka, 14 puta završio na pobedničkom postolju, upisao tri pol-pozicije i pet najbržih krugova. Na osnovu jednogodišnjeg ugovora on dolazi na mesto Toma Ingrama, koji je prešao u Excelr8 Hjundai.

Bio je privatnički BTCC šampion 2019, a tokom 2020. je vozio Motorbejsov “ford fokus” i imao je teoretske šanse da osvoji titulu do poslednje runde sezone na Brends Heču.

Šef Spidvorksa Kristijan Dik i Bučer trkali su se jedan protiv drugog u Britanskom GT šampionatu 2010.

“Dugo poznajem Rorija, on je pravi timski igrač. Za kratko vreme on je u BTCC postigao mnogo. Potpuno uviđa činjenicu da ima još stvari koje treba da nauči, ali ćemo ga mi dovesti u najbolju poziciju da to i učini”, rekao je Dik.

“Lako je zaboraviti da on za sobom ima samo tri pune sezone u šampionatu jer vozi sa samouverenošću nekoga ko je tu mnogo duže. Njegov napredak je impresivan, on je oštar, ali fer trkač koji nikada ne ostavlja ništa u rezervi.”

Bučer je dodao: “Prelazak u tim s proizvođačkom podrškom bio mi je cilj otkako sam ušao u BTCC i ne sumnjam da će mi to dati dosad najbolju šansu da se zaista borim za naslov.”

“Zapazio sam šta je sve Spidvorks postigao u šampionatu, naročito tokom poslednjih sezona.”

“U prošlih nekoliko godina Dik i ja smo imali nekoliko neobaveznih razgovora o tome kako ćemo jednom možda raditi zajedno i kada se prilika konačno ukazala, ja sam je ugrabio.”

“Iako će mi 2021. biti tek četvrta puna BTCC sezona, “korola” će mi biti peti turing auto koji vozim. Nadam se da nešto od tog znanja mogu da ugradim u njen stalni razvoj i možda je dodatno poboljšam.”

“Ona je krajem prošle godine možda bila i najkonkurentniji BTCC auto, izgleda da ekipa njome sada definitivno vlada u svim uslovima, s balastom ili bez njega.”

“Tokom poslednjih 12 meseci osećam da sam sazreo kao vozač i sada sam mnogo sposobniji da posmatram širu sliku i da upriličim šampionsku kampanju. U ovoj igri se sve vrti oko osvajanja poena – podijumi i pobede su bonus – i nema razloga da se ne borimo za vrh od samog starta.”

Smelt je 2018. izvezao punu BTCC sezonu za volanom “audija S3” i nije osvajao poene. Protekle dve sezone proveo je za volanom Spidvorks GT4 “supre” u Britanskom GT prvenstvu.

“Sa Semom smo izgradili jaku vezu u protekllih 12 meseci i mnogo je doprineo našem GT programu”, dodao je Dik. “Njegova ruki BTCC sezona bila je naporna i verovatno za nju nije bio onoliko pripremljen koliko je i sam hteo. U međuvremenu je napredovao, nema presije i biće u mnogo drugačijem automobilu. Iskreno mislim da će ove godine iznenaditi ljude.”

Spidvorks je izveo i važan korak u ojačanju ekipe angažovavši Pola Ridžveja kao glavnog inženjera. Ridžvej je već dugo ekspert za turing automobile i sarađivao je sa BTCC, WTCC i WTCR timovima i vozačima.

Bučer i Smelt trebalo bi da testiraju “korole” početkom marta.