Olifant i ove godine vozi WSR “BMW”: Ubeđen sam da mogu da napadnem BTCC titulu

Tridesetogodišnji Tom Olifant potvrđen je kao drugi vozač Vest Sari “BMW-a 330i” u Britanskom prvenstvu turing automobila 2021.

Njemu će to biti treća vezana sezona u ekipi čija je prva violina bio i ostaje Kolin Turkington.

Olifant je u BTCC stigao 2018, kao osvajač Đineta superkupa i u debitantskoj sezoni vozio je “mercedes”.

Godinu potom, prešao je u Vest Sari rejsing “BMW”, da bi 2020. izveo značajan skok u performansama i konkurentnosti.

Na Brends Heč GP stazi zabeležio je svoju prvu pobedu u kategoriji, osvojio još tri podijuma i završio kao šesti u generalnom plasmanu.

U kampanji 2020. upisao je 50 bodova više nego u prethodnoj godini i nalazio se u krugu pretendenata na titulu do pretposlednje runde šampionata.

Prošla predsezona bila je vrlo turbulentna u WSR redovima. Endrju Džordan je u poslednji čas odustao od takmičenja, postava se svela na dva automobila, a ipak je godinu završila ovenčana (petom uzastopnom) proizvođačkom i timskom titulom (četvrtom u pet godina).

WSR šef Dik Benets posebno je impresioniran Olifantovim napretkom i načinom na koji je u opisanim uslovima izašao na kraj s povećanim timskim obavezama: “Tom je 2020. učinio veliki iskorak napred, mislim da je to u najvećoj meri zato što je imao jednogodišnje iskustvo s “BMW-om” i zadnjim pogonom i osetio je da je spreman da sebe potera do sledećeg nivoa.”

“Prošle godine smo tražili mnogo više od njega, a on je na to izuzetno dobro odgovorio i na stazi i van nje. Impresivna je bila njegova prva BTCC pobeda na Brends Heču, pod neverovatnim pritiskom Eša Satona. Takođe i njegov prodor kroz kolonu na Silverstonu, kada je s poslednjeg mesta ušao u prvih pet.”

“Bilo je očigledno koliko mu je samopouzdanje poraslo tokom godine, a taj njegov stalni napredak bio je ključ koji nam je omogućio da povratimo timsku titulu. Mislim da će nam Tom u 2021. prikazati još više i to će biti sjajno i za njega i za nas.”

Jakob Ebrey Photography

Olifant je dodao: “Osećam da sam tokom poslednje dve godine izveo pozitivan korak u svojim performansama i sada osećam da sam ovladao “BMW-om 330i M sport”.

“Prošle godine je tim prešao sa tri na dva automobila, to je značilo da je na meni veća odgovornost, a to je stvarno pomoglo mom razvoju na stazi i van nje. Posledično, svakako se osećam jači i samouvereniji.”

“Spreman sam da se popnem na sledeći nivo u šampionatu. Sa ukupno najboljim paketom na stazi, ubeđen sam da mogu da budem izazivač u borbi za vozački naslov i da pomognem BMW-u da pokuša da osvoji rekordnu šestu vezanu proizvođačku titulu.”

WSR je zvanična BTCC ekipa BMW-a, ove godine će nastupati sa tri automobila, a još se ne zna ko će se na startnoj rešetki naći uz Turkingtona i Olifanta.

Početak 64. BTCC sezone planiran je za termin 8/9. maja na Trakstonu, gde se vozi prvi od 10 takmičarskih vikenda.

Pored trećeg kokpita u Vest Sari rejsingu, upražnjena su i sedišta po jedne Dajnemiks “honde”, Excelr8 “hjundaija”, Hard “kupre” i PMR “voksol astre”.