Plejto potvrdio: Vozim BTCC 2021. i jurim stotu pobedu!

Legendarni Džejson Plejto potvrdio je da će se ove godine vratiti u BTCC i voziti “voksol astru” tima PMR.

Time je rekorder po broju pobeda u Britanskom turing šampionatu stavio tačku na glasine da ga neće biti na startnoj rešetki 2021.

PMR i Plejto su u julu prošle godine odlučili da “zakoče” BTCC program jer u sezoni u kojoj se zbog pandemije vozilo iza zatvorenih vrata nisu mogli da ispune ugovorne obaveze prema komercijalnim partnerima.

Stoga veteran iz Oksforda prvi put od 2003. godine nije bio na spisku učesnika šampionata, a PMR je za pojedine runde prijavljivao jednu “astru”, za čijim se volanom izređao čitav niz takmičara.

Plejto je 2019, u svojoj prvoj godini za volanom PMR “astre”, osvojio završnu trku šampionata i to je bio dobar znak pred sezonu 2020, uoči koje je s ekipom potpisao novi dvogodišnji ugovor.

Međutim, za 53-godišnjeg asa ta sezona nije ni postojala, a u poslednje vreme su počele da se rađaju sumnje da će se dvostruki BTCC šampion uprkos postojećem ugovoru uopšte vraćati u igru. Sada su sve nedoumice razrešene.

“Bili smo sto posto ubeđeni da će se Plejto vratiti i jedini razlog zbog kog smo osećali da u ovom trenutku to treba da objavimo jeste taj što mi je muka od pitanja da li je on još u ekipi”, rekao je PMR šef Adam Viver za Motorsport.com.

“Nastojali smo da praktično sve ugovore koje smo imali za 2020. prebacimo u 2021. i ogromna većina naših sponzora to je sa zadovoljstvom prihvatila.”

“I Džejson je želeo da tako uradi, i radi svoje, ali i radi bezbednosti svojih roditelja. Oni su oduvek bili važan deo njegovog trkačkog života i nisu baš juniori, a Džejson je u svojim pedesetim!”

Plejto je kazao: “Sigurno je 2020. bila daleko od idealne godine za mnoge od nas, ali mi je dala vremena da mnoge stvari postavim u perspektivu.”

“Imao sam sreće da mogu da provedem mnogo više vremena kod kuće s porodicom nego što je to uobičajeno, ali me sada svrbi da se vratim u trkački automobil.”

“Ovo je najduži period koji sam proveo bez trkanja i on me je naučio da shvatim koliko ga volim. Ekipa mi je zaista nedostajala.”

“Uzbuđuje me budućnost s PMR timom, pobeda na poslednjoj trci 2019. upalila je vatru u meni i više sam nego spreman da se vratim na pistu i osvojim svoju stotu BTCC trku!”, poručio je pilot kome do tog broja nedostaju još tri trijumfa.

Viver je dodao: “Prošla godina nam je bila veoma čudna. Nismo navikli da se ne borimo za top 10 pozicije, ali je bilo sjajno što smo u automobilu videli neke nove talente.”

“Posle Džejsonovog uspeha na kraju 2019. i opsežnog razvojnog programa na kom smo radili preko zime, oprezni sam optimista da ćemo 2021. i nadalje postizati dobre rezultate.”

Još se ne zna hoće li PMR u 2021. nastupati kao zvanični tim Voksola i boriti se za proizvođačku titulu, kako je činio 2019. Takođe, tek treba da bude saopšteno ko je njegov drugi vozač u dolazećoj kampanji.

PMR tandem u 2020. trebalo je da čine Plejto i Met Džekson. Plejtoov ugovor je automatski prebačen u 2021. godinu, dok je za Džeksona kazano da je “prva opcija” za period kada ekipa bude nastavila da se takmiči. Ta se tema sada, međutim, ne pominje.

“Još nismo blizu dogovora s bilo kime za drugo sedište”, objasnio je šef tima. “Ne zato što nisam sposoban da ga sklopim, već mislim da imamo jedno od dva preostala prazna sedišta, s tim što je naše verovatno najcenjenije i zato strpljivo čekamo kako bismo u njega smestili najbolju moguću osobu.”