Promena plana: BTCC odložio start sezone za pet nedelja

Jakob Ebrey/BMW

Zbog pogoršanja situacije u vezi sa pandemijom virusa korona, organizator Britanskog šampionata turing automobila odložio je start dolazeće sezone za čitavih pet nedelja.

Umesto da počne 3/4. aprila na Brends Heču, serija će 9. maja krenuti sa Trakstona, a novi, revidirani kalendar predviđa punu sezonu od 10 vikenda i 30 trka.

U saopštenju izdatom ovim povodom, TOCA navodi da se na opisani manevar odlučila kako bi “maksimalno povećala šanse da se takmičarski vikendi održavaju pred publikom i gostima.”

Cela prošlogodišnja kampanja vožena je iza zatvorenih vrata, u nesvakidašnjem i kompaktnom rasporedu od početka avgusta do sredine novembra.

Finale na Brends Heču poklopilo se sa drugim “zaključavanjem” Ujedinjenog Kraljevstva i bilo je moguće samo zato što je vlada svrstala BTCC u elitne sportove.

“Ovo je proaktivan i, ako želite, preventivan potez kako bismo osigurali da možemo da izbegnemo da se naše trke voze iza zatvorenih vrata”, objasnio je direktor serije Alan Gau i istakao koliko finansijsko opterećenje prazne tribine predstavljaju za organizatora.

“Od takvih trka mi imamo štetu, jer ako na stazama nema gledalaca, onda nam one ne plaćaju i mi trpimo sve udarce. To pogađa i timove i sponzore, u svačijem je najboljem interesu da broj ljudi na stazi bude što veći.”

“Kad smo kod toga, drago mi je što je startna lista za ovu godinu popunjena i što će trećinu rešetke činiti potpuno novi automobili. To nismo videli decenijama!”

Umesto da Brends Heč Indi otvori sezonu, on je pomeren za sredinu juna, dok je Donington park, prvobitno predviđen za april, dobio oktobarski termin, onaj kada je na Brend GP stazi trebalo da bude voženo sezonsko finale.

Zato je i poslednji vikend odložen, i to za dve nedelje. Sneterton i Olton park su zamenili datume, a Kroft je umesto junskog dobio septembarski termin.

Ove promene kalendara morale su da budu usaglašene i sa ITV televizijom, radi pronalaženja podesnih termina za celodnevne direktne prenose kompletnih BTCC vikenda, uključujući i prateće trkačke kategorije.

Stoga Gau kaže: “Mnogo je teže promeniti kalendar nego sastaviti originalan, što mislim da smo učinili u julu. Ovo je zapravo prilično dobar kalendar i šampionatu je dao drugačiju atmosferu.”

Revidirani BTCC kalendar 2021
maj, 8/9. Trakston
maj, 15/16. Sneterton
jun, 12/13. Brends Heč Indi
31. jul – 1. avgust – Olton park
avgust, 14/15. Nokhill
avgust, 28/29. Trakston
septembar, 18/19. Kroft
septembar, 25/26. Silverston
oktobar, 10/11. Donington park
oktobar, 23/24. Brends Heč GP

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*