Rastali se Den Kamiš i zvanični BTCC tim Honde

Den Kamiš neće biti vozač Tima Dajnemiks u Britanskom šampionatu turing automobila 2021.

Vest o rastanku 31-godišnjaka iz Jorkšira i (još) aktuelne fabričke postave Honde nije se očekivala, štaviše, dugo se smatralo da je barem Kamišev status za dolazeću sezonu nesporan.

On je proveo sve tri svoje BTCC sezone s fabričkom Hondom, za volanom njenog FK8 “sivika tajp R”. U disciplinu je došao posle godina provedenih u Porše superkupu i Karera kupu Velike Britanije.

Već u drugoj BTCC kampanji, 2019, Kamišu je nedostajao krug i po do osvajanja BTCC titule. Međutim, na finalu na Brends Heču kvar kočnica isprečio mu se na putu do trona i konačni plasman bilo je treće mesto u generalnom.

Istovetnu poziciju na tabeli Kamiš je zauzeo i 2020, kada je ponovo bio u igri za naslov sve do poslednje trke. Ukupno je trijumfovao na osam BTCC sprintova i 31 put izašao na podijum.

Inače, cirkulišu glasine da Honda više neće zvanično stajati iza Tima Dajnemiks, mada će ova ekipa u 2021. takmičiti s dva “sivika”; bila fabrička/proizvođačka ili ne.

Ime prvog od dva vozača biće objavljeno u petak, a drugi će biti potvrđen u narednim nedeljama.

Jakob Ebrey Photography

“Iako je ovo za mene veliko razočaranje, moram da zahvalim Dajnemiksu što je pre tri godine verovao u mene i doveo me u šampionat”, kazao je Kamiš.

“Da njih nije bilo, verovatno ne bih dobio svoju veliku šansu u BTCC i ne bih uspeo da izvedem ono što sam izveo.”

“Rastali smo se u izuzetnoj atmosferi i u budućnosti ćemo ostati u kontaktu. Nikad ne znate šta će budućnost doneti.”

Menadžer tima Džejms Rodžers prokomentarisao je: “Den jeste i uvek će biti deo naše porodice. Mnogo smo se trudili da ga zadržimo u postavi za 2021, ali to nije bilo moguće i morali smo da se raziđemo.”

Iz reči vlasnika/vozača Dajnemiksa Meta Nila može se pretpostaviti da je ekipa ove godine želela da proširi operaciju na tri automobila, ali da su suparnici to sprečili.

“Ogorčen sam zbog Dena, on je fantastičan tip i bio nam je sjajan vozač. Dali smo sve od sebe i strašno sam razočaran što nismo uspeli da ga zadržimo na startnoj rešetki. Hvala pojedincima koji su blokirali naše napore, a zaista hvala onima koji su se radovali jačoj konkurenciji i podržavali nas. Denu želimo sve najbolje u budućnosti i ostaćemo u kontaktu”, poručio je trostruki BTCC šampion.

Sam Nil još nije objavio da li će ostati aktivan u BTCC i ove sezone, a kao kandidati za angažman u ekipi pominju se njegov sin Henri, Danijel Roubotom, pa čak i Gordon Šeden.