Rastali se Tom Ingram i zvanični BTCC tim Tojote

As Britanskog turing šampionata Tom Ingram i Tojotin zvanični BTCC tim Spidvorks motorsport rastaju se posle sedam sezona provedenih zajedno.

Danas 27-godišnji Ingram priključio se ekipi u svojoj debitantskoj BTCC sezoni 2014, a u najvažniju seriju na Ostrvu stigao je kao osvajač Đineta GT4 superkupa.

U proteklih sedam godina, ova kombinacija osvojila je 16 trka, najpre s “tojotom avensis”, potom s “korolom”, a Spidvorks je 2019. postao i oficijelni BTCC tim japanskog proizvođača.

Tokom četiri uzastopne sezone Ingram je završavao među prvih šest u generalnom, s vicešampionskom pozicijom 2018. kao najvišim dometom u tom periodu i u karijeri uopšte.

Razlog za rastanak je komercijalne prirode i koren mu je u suprotstavljenim interesima sponzora vozača i tima. Sve se dešava u fazi kada Spidvorks širi svoju operaciju, pa će umesto jedne, na staze u 2021. izvoditi dve “tojote korole”.

Šef tima Kristijan Dik rekao je: “Kada nam se Tom priključio, mi dotle nismo bili postigli mnogo a naše partnerstvo je otad bilo izuzetno jako. Između nas nema animoziteta, nema sukoba.”

“Sve su veće obaveze ekipe prema našim komercijalnim partnerima, isto važi i za Toma i njegove partnere i postajalo je sve teže da se sve njihove potrebe zadovolje. Mi prelazimo na dva automobila i namera je da oni izgledaju uniformno u bojama Tojota Gazu rejsinga.”

“Svi bi bili vrlo zadovoljni da Tom nastavi s nama, ali je morao da se napravi kompromis imeđu livreja i prostora na automobilu, a taj kompromis nije mogao da se postigne. Proteklih sedam godina ostaće nam u veoma dragoj uspomeni.”

Ni ekipa Spidvorks ni Ingram nisu komentarisali svoje dalje korake u vozačkom “prelaznom roku”, ali Motorsport.com prenosi glasine da će upražnjeni kokpit “tojote” popuniti Rori Bučer, koji će napustiti Motorbejsov “ford fokus” i postati prva violina fabričke Tojote.

S druge strane, Ingram bi trebalo da sa svojim ličnim sponzorima pređe u Excelr8 motorsport, gde bi bio jedan od četvorice vozača “hjundaija i30 N fastbek”.

“Uobičajeno je da vozači stalno menjaju sredinu i zato je naša BTCC priča posebna”, komentarisao je Ingram svoj sedmogodišnji odnos s ekipom Spidvorks. “To je priča o vozaču i timu koji su napredovali zajedno. Znam da zvuči kao kliše, ali nismo mogli ni da sanjamo kakvim putem smo se zaputili.”

“Tih sedam godina bile su neverovatne i posebne i Kristijan i ja ćemo uvek biti prijatelji. Ali, svako mora da poštuje i sopstvene interese i vrlo često se dešava da dođete do raskršća gde su u koliziji interesi različitih strana koje brendiraju automobil.”

Jedina dva BTCC vozačka angažmana koja traju duže od saradnje Ingrama i ekipe Spidvorks jesu onaj Meta Nila i Tima Dajnemiks, kao i Adama Morgana u Sisli motorsportu, ali se u oba slučaja radi o ekipama u vlasništvu njihovih porodica.