Silverston, trka 2: Trijumf Turkingtona, gumi defekti upropastili Ingrama i Satona

Jakob Ebrey Photography

Četvorostruki i aktuelni BTCC šampion Kolin Turkington osvojio je drugu trku na Silverstonu, u kojoj su glavnim konkurentima u automobilima s prednjim pogonom stradali pneumatici.

Početnu fazu sprinta obeležila je repriza duela Dena Kamiša i Toma Ingrama iz trke 1, s tim što je prevagu ovog puta odneo pilot “tojote korole” i poveo je kolonu.

Turkington je s “BMW-om 330i” startovao četvrti, ali je rano je izgubio poziciju od Ešlija Satona. Međutim, Saton je ušao u borbu s trećeplasiranim Rorijem Bučerom. Posle kontakta između njih dvojice, “ford” se okrenuo i pao na začelje kolone, a Saton je izgubio mnogo vremena.

Na čelu poretka se na trećini distance formirao vozić u poretku Ingram – Kamiš – Turkington, a vodeća “tojota” nije mogla da umakne pratiocima.

Gume na automobilima vodećeg dvojca počele su da popuštaju. To je Turkington iskoristio i u 14. od 22. kruga, u manevru izvođenom u nizu uzastopnih krivina, ostavio je za sobom Kamišev “sivik”.

BMW as je počeo da se približava Ingramu, ali mu je prvo mesto samo palo u krilo kada je na “koroli” pukla prednja leva guma, što je dotadašnjeg lidera trke prinudilo na odlazak u boks. Ingramu je na kraju pripala pozicija 25, uz krug zaostatka.

Kolinov prvi pratilac na cilju bio je Kamiš, koji je kasnio 1.245 sekundi.

“Suština je bila u strpljenju”, rekao je Turkington. “Znao sam da imam dobar tempo, ali sam znao da moram da sačekam da mi se Tom i Den približe, jer su njihove gume na prednjoj osovini malo popustile. Lepo sam obišao Dena i iskoristio sam malere ostalih. Delikatna je situacija kada morate da pazite na prednju levu gumu, a da istovremeno morate da budete brzi.”

Na treći stepenik podijuma izašao je Adam Morgan u “mercedesu”, dok se kao četvrti plasirao Met Nil u drugoj Halfords Juasa “hondi”. BTCC veteran je učestvovao u tromeču sa Stivenom Dželijem u “BMW-u” serije 1 i Džejkom Hilom u FK2 “siviku”. Dželi je otpao posle incidenta u 10. krugu, a Nil je na polovini distance zaobišao “sivik” starije specifikacije.

Peto mesto pripalo je Ejdenu Mofatu u “infinitiju Q50”, za kojim su kroz cilj prošli BTC “honda” Džoša Kuka i “sivik” Džejka Hila.

Drugi vozač Motorbejs “fokusa”, Oli Džekson, rangiran je kao osmi, dok je Turkingtonov kolega Tom Olifant uspeo da se sa 25. startne pozicije probije do 9. mesta na cilju.

Poslednju poziciju u top 10 poretku zauzeo je Sena Proktor u “hjundaiju”, Tom Čilton je završio jedanaesti, a Bučer je kraj karirane zastave prošao četrnaesti.

Posle lošeg ishoda bitke za treće mesto na početku trke, Saton je pao na poziciju 10. Šest krugova pre kraja i na njegovom “infinitiju” je pukao levi prednji pneumatik.

Lider šampionata otišao je u boks, trci se priključio izgubivši 2 kruga, i završio je na poslednjoj, 26. poziciji, ali je upisao makar jedan bod izvezavši najbrži krug u poslednjem prolasku stazom.

Posle trke 2, BTCC vođstvo je preuzeo Turkington, Saton je skliznuo na drugo mesto, pozicije do pete popunjavaju Kamiš, Ingram i Bučer.

Voljom žreba, inverzija startnog rasporeda za treći sprint kreće od devetoplasiranog u trci 2. To znači da s pol-pozicije u poslednjoj nedeljnoj vožnji kreće Olifant, Kamiš startuje osmi, Turkington deveti, dok Ingram i Saton dele pretposlednji, trinaesti red.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*