Sin gitariste grupe Status Kvo vozi četvrti BTCC Excelr8 “hjundai”

Bivši GT prvak Britanije Rik Parfit Mlađi kompletirao je postavu ekipe Excelr8 u Britanskom turing šampionatu 2021. i pilotiraće njenim četvrtim “hjundaijem i30N fastbek”.

U redovima ekipe svoja mesta još ranije su našli Tom Ingram kao njena prva zvezda, te Kris Smajli i Džek Bjutel.

Parfit se u ostrvskom GT prvenstvu takmiči od 2014. godine, a osvojio ga je 2017. Iako sa 46 godina spada u trkačke veterane, on će ove sezone biti BTCC debitant.

Njegov angažman u timu Exceler8 i činjenica da je popunio poslednji slobodan kokpit znače da tu više nema mesta za Senu Proktora.

Parfit Mlađi je i muzičar, inače sin Rika Parfita, pokojnog legendarnog gitariste i pevača grupe Status Kvo.

Dugo godina zaljubljenik u BTCC, Parfit Junior je svoju priliku da zakorači u seriju opisao kao ostvarenje sna. Iza njega je preskočena takmičarska sezona: 2020. je morao da pauzira zbog opsežne operacije digestivnog trakta.

On je rekao: “Kada sam bio mlađi, prodavao sam oglasni prostor u magazinima Motorsport njuz i Autosport i bio sam veliki BTCC navijač. Zato mi je neverovatno da sad i ja imam priliku da se nađem na startnoj rešetki. Ovo je šansa da živim svoj san.”

“Posle velike operacije koju sam početkom 2020 doživeo zbog Kronove bolesti, u poslednjih 12 meseci sam imao priliku da sebe dovedem u bolju fizičku formu nego ikada ranije. Nadam se da ću ovu sezonu iskoristiti da pokažem ljudima u poziciji sličnoj mojoj da Kronova bolest ne bi trebalo da im bude prepreka da u životu rade sve ono što žele.”

“Nemam iluzija o tome koliko će teško biti, ali sam više nego spreman za izazov koji mi predstoji. U ekipi Excelr8 imam dobar tim oko sebe, a naročito u Tomu Ingramu, imam timskog kolegu od koga mnogu neverovatno mnogo da naučim.”

“Nema poente ući u seriju poput ove misleći da će to trajati samo jednu godinu, zato želim da ove sezone naučim što više mogu, s idejom da 2022. napadnem Džek Sirs trofej (namenjen vozačima koji u BTCC karijeri nemaju izlazak na podijum – prim.).”

Parfitu je u planu predsezonski test program kako bi se upoznao s “hjundaijem” pre starta sezone zakazanog za 8. i 9. maj na Trakstonu.

Vlasnica ekipe Exceler8 Džastina Vilijams istakla je da je već dugo radila na tome da Parfitu obezbedi mesto u svojoj postavi i uverena je da će se on istaći u šampionatu 2021.

“Drago mi je što smo uspeli da zaključimo dogovor s Rikom za 2021. jer sam baš njega zaista želela u automobilu kako bi kompletirao našu novu vozačku postavu. S njim su i Tom Ingram, Kris Smajli i Džek Bjuel, sada imamo četvoricu vozača za koje osećam da nam daju fantastičnu šansu da sezona pred nama bude uspešna na stazi i van nje.”

“Rikova izdanja u Britanskom GT prvenstvu proteklih godina bila su impresivna, pogotovu ako se ima u vidu koliko je konkurencija jaka. Zanima me da ga vidim kako se ove godine razvija kao turing vozač i ubeđena sam da će kako sezona bude odmicala on uspeti da ostavi trag u BTCC.”

U BTCC startnoj rešetki za 2021. godinu ostala su nepopunjena još tri kokpita: “honde” tima Dajnemiks, “kupre” ekipe Hard i PMR “voksol astre”.