Stvoren “trozubac” za juriš na nove BTCC naslove: I Endrju Džordan 2020. u zvaničnom Timu BMW

Endrju Džordan će se i 2020. takmičiti u Britanskom turing prvenstvu kao pilot “BMW-a 330i” Vest Sari rejsinga, ali pod zastavom Tima BMW, zvanične postave bavarske kuće u najznačajnijoj seriji na Ostrvu.

BTCC šampion iz 2013, Džordan je dosad nastupao za Pirtek rejsing, a ubuduće će biti član proširene, tročlane oficijelne ekipe, uz aktuelnog prvaka Kolina Turkingtona i Toma Olifanta.

Džordan se Vest Sari rejsingu priključio 2017, a sezonu 2019. okončao je kao BTCC šampion i pomogao BMW-u da osvoji četvrtu proizvođačku titulu. To mu je bila druga najuspešnija godina u šampionatu, uprkos činjenici da je posle povrede u udesu na Donington parku morao da propusti dve trke.

Ukupno je postigao šest pobeda – više od bilo kog konkurenta – i u borbi za titulu učestvovao je do poslednje, tridesete trke sezone. Šampionat je okončao 2 boda iza timskog kolege Turkingtona.

Džordan je tokom godine proveo najviše kilometara u vođstvu, po broju krugova u vođstvu izjednačen je s Turkingtonom, a na podijum je izlazio 11 puta (upoređenja radi, Kolin je upisao pet pobeda i osam podijuma).

Međutim, gubitak dugogodišnjeg sponzora ugrozio je Džordanov ostanak u britanskom turingu.

“Postojala je vrlo realna šansa da ću morati da razmotrim program van BTCC-a, a to nisam zaista želeo. Pirtek mi je celu deceniju pružao neverovatnu podršku, ali otkako su mi letos rekli da auto-sport više nije u njihovim planovima, očajnički sam pokušavao sklopim dogovor da ostanem u Britanskom turing prvenstvu s Vest Sari rejsingom”, objasnio je Džordan, inače osvajač 26 BTCC trka u karijeri.

“U proteklih desetak godina bio sam u lagodnoj poziciji, mogao sam da odem u bilo koju ekipu s vrećom sponzorskog keša, ali to za 2020. nije bio slučaj. Kao i u većini kategorija, novac ponekad može da prevagne u odnosu na talenat i nikad niste sigurni gde vam je mesto.”

“Hteo sam samo BMW i Vest Sari, jer sam znao koliko je auto dobar. Pobede me motivišu i u šampionatu ne bih ostao po bilo koju cenu, ne bih prešao u tim u kojem bih se mučio. Stavio sam sve na jednu kartu i nadao sam se da ću uspeti da sklopim sporazum da bih ostao. Bilo je potrebno neko vreme, ali je BMW ogranak učinio i više od očekivanog da me smesti u auto, to pokazuje da su me želeli. Zahvaljujući njima, timu WSR i našim komercijalnim partnerima, sada mogu da dočekam Božić znajući da su moji planovi zaključeni i ispunjeni.”

“Prošle godine sam osvojio više trka od bilo koga drugog i prišao tako blizu drugoj BTCC tituli, pa je sada cilj da se popnem još jedan korak. Oko sebe imam apsolutno najbolji tim i mogu da se nadam da ću taj san i ostvariti”, poručio je 30-godišnji automobilista.

Prošle godine BMW je osvojio i vozačku i proizvođačku BTCC titulu, a Džordanova prekomanda je postavu Tima BMW pretvorila u trio i dodatno ju je ojačala.

WSR direktor Dik Benets ocenio je: “Endrju je jedan od najboljih BTCC vozača ne samo u sadašnjoj startnoj rešetki, već cele ove generacije. Ove godine je pokazao neverovatnu odlučnost i borbeni duh i godinu koja je posle udesa na Doningtonu mogla da bude potpuni fijasko preokrenuo je u borbu za titulu do poslednje trke.”

“Imamo Turkingtona, Olifanta i sada Džordana, oni su naš “trozubac”, a “BMW 330i M sport” prolazi kroz zimski razvojni program. Imamo ako ne najjaču, ono jednu od najjačih vozačkih postava u novijoj BTCC epohi i auto s kojim možemo da jurišamo na nove titule. Kontinuitet je ključ uspeha.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*