Turkington, četvrti put BTCC šampion: Bio sam u šoku kad sam prošao kroz cilj, ovako nikad nisam osvojio titulu!

Kolin Turkington je u nedelju na Brends Heču ispisao bitnu stranicu u istoriji britanskog auto-sporta.

Trkač iz Alstera osvojio je četvrtu titulu u Britanskom šampionatu turing automobila, i to u najdramatičnijim mogućim okolnostima, čime se izjednačio s rekorderom svih vremena, Endijem Rauzom.

Turkington je na stazu u Kentu došao kao lider serije, sa 16 bodova više od prvog pratioca. Ta se prednost posle prve trke smanjila, jer Kolin, mada je startovao s pol-pozicije, nije mogao da se suprotstavi kolegama koje su, zbog sve jače kiše, iskoristile izlazak sigurnosnog vozila da sa slikova pređu na gume s profilom.

Posle trke 2, BMW pilot je dospeo u bodovni zaostatak, jer je u borbi s Metom Nilom okrenut na pisti i njegov “330i M sport” pao je na začelje kolone. Uoči presudnog, 30. sprinta godine, Turkington je imao 8 bodova manje od novog vodećeg, Hondinog trkača Dena Kamiša, a uz to je morao da startuje s 25. pozicije.

Juriš kroz kolonu (samo u prvom krugu osvojio je 10 mesta) doveo je Turkingtona na šesto mesto na cilju, a Kamiš se s pozicije koja bi mu donela titulu polupao na Hotorn krivini! Desilo se to krug i po (četiri milje!) pre karirane zastave, i to zato što su na “siviku” otkazale kočnice! O ishodu najznačajnijeg prvenstva u Britaniji odlučila su samo 2 boda razlike, i to u korist pilota iz Portadauna. To finale će se dugo pamtiti.

BMW je u režiji Vest Sari rejsinga po šesti put postao proizvođački BTCC šampion (četvrti put uzastopno), a Kolinov Tim BMW završio je drugi u ekipnom poretku serije. Model “BMW 330i” je debitantski auto u 2019, a prvi put je stavio točkove na stazu dan pre prezentacije sezone. Ipak, i kao takav, osvojio je 11 trka i nije doživeo nijedno odustajanje uzrokovano mehaničkim razlozima.

Doživeši ekstazu posle očigledne agonije, Turkington je komentarisao: “Ne mogu da verujem! Posle onoga što se desilo u trci 2, kad sam okrenut i pao na začelje, iskreno sam mislio da je titula van domašaja. Morao sam da startujem s 25. mesta i znao sam da nemam šta da izgubim. Međutim, kada sam prošao kroz cilj jednostavno sam bio u šoku kada su mi rekli da sam šampion. To je bilo čisto zadovoljstvo i ništa u životu ne može da vam pruži takav osećaj.”

“Nikada ovako nisam osvojio titulu! To je definitivno bio daleko najteži šampionat u mom životu. Osvojio sam ga dva kruga pre kraja sezone, što je potpuno drugačije od bilo koje pređašnje titule. To je bila trka mog života i apsolutno sam oduševljen rezultatom!”

“Naravno, saosećam sa konkurentima, oni moraju da progutaju gorku pilulu. Takođe sam i neverovatno ponosan na Vest Sari tim i trud koji je tokom sezone uložen u novi “BMW”. Ni u najluđim snovima nisam pomišljao da ću jednog dana izjednačiti rekord po broju osvojenih titula, ali evo me, tu sam!”

Upornost svog pulena u čupanju iz izgubljene situacije pohvalio je Vest Sari direktor Dik Benets: “Ni ja mogu da verujem. Posle trke 2, kad je Kolin okrenut i bačen na začelje, mislio sam da je šampionat gotov. Međutim, s Kolinom uvek možete biti sigurni u jedno – on nikada ne odustaje i to se u nedelju pokazalo. Sve svoje četiri titule on je osvojio sa Vest Sari “BMW-ima” i neverovatno sam ponosan na njega i ceo tim. Mislim da će nam biti potrebno malo vremena da shvatimo šta smo postigli.”

Prva runda sledeće BTCC sezone vozi se 28-29. marta 2020. na Donington parku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − seventeen =