Vest Sari rejsing kompletirao vozačku trojku za BTCC 2021.

Šampionski BTCC tim Vest Sari rejsing BMW odredio je vozača za svoj poslednji raspoloživi kokpit za dolazeću sezonu.

U trećem “BMW 330i M sport” trkaće se 38-godišnji Stiven Dželi, koji se posle 11 godina vraća u ekipu Dika Benetsa.

Još ranije su kao takmičari trofejne ekipe već potvrđeni četvorostruki BTCC šampion Kolin Turkington i Tom Olifant.

Prekinuvši karijeru u jednosedima, Dželi je 2008. izveo svoj BTCC debi u Vest Sari “BMW-u 320si”. Kao početnik uspeo je da osvoji pol-poziciju na Brends Heču, dok je na Kroftu, u drugoj sezoni u ekipi, premijerno izašao na podijum.

Ubedljivo najuspešnija BTCC runda bila mu je ona na Rokingemu 2009, kada je s BMW modelom S2000 specifikacije osvojio dve trke. Taj rezultat doprineo je timskoj WSR tituli.

Budžetski problemi primorali su Dželija da se u nastavku karijere posveti GT trkama na nacionalnoj (Porše karera kup UK) i međunarodnoj sceni. Turing kategoriji vratio se tek 2017. s Parker rejsingom, vozeći najpre “ford fokus” a kasnije “BMW 125i M sport”, bivši auto Vest Sari rejsinga, s kojim je stigao do pobede na Olton parku 2019.

U BTCC bilansu on ima tri pobede, osam podijuma, jednu pol-poziciju i dva najbrža kruga.

“U proteklih nekoliko godina bilo je vremena kada sam i pobeđivao i osvajao podijume u “BMW-u” serije 1, ali nisam bio siguran da ću ponovo imati ovakvu priliku. Zato je malo reći da se radujem dolazećoj sezoni”, rekao je vozač iz Lestera opisujući svoje uzbuđenje zbog nove saradnje s Vest Sari BMW timom u kom će opet biti Turkingtonov kolega.

“Kad sam ušao u WSR radionicu prvi put posle duže od deset godina, prvo sam primetio koliko je sada mnogo pehara na policama, a to je neverovatno inspirišuće.”

Jakob Ebrey Photography

“Proteklih nekoliko godina proveo sam u “BMW-u” serije 1 koji je izradio WSR, tako da neće biti problem da se adaptiram na “330i M sport”. Drago mi je što su i Kolin i Tom u timu jer mislim da svi možemo dobro da sarađujemo kako bismo podsticali jedni druge.”

“Data mi je najbolja moguća platforma da u BTCC postignem ono što želim i ne nameravam da to proćerdam.”

WSR šef Dik Benets kazao je da mu je drago što je Dželi ponovo u ekipi i dodao: “Kada nam se Stiven prvi put pridružio, došao je iz jednoseda i bio je potpuni novajlija u turing trkanju. Ali, ozbiljno je prionuo na posao i dobro se pokazao osvojivši prvu pol-poziciju u svojoj ruki sezoni, a potom i veličanstvenu dvostruku pobedu na Rokingemu 2009.”

“Njegova izdanja u automobilu serije 1 koji je izradio naš tim pokazala su da on ostaje uporan trkač koji se najbolje pokazuje u automobilima sa zadnjim pogonom. Kao ličnost, on se vrlo dobro uklapa u ceo tim, kao i Kolin i Tom. Stoga smo veoma zadovoljni snagom naše vozačke postave uoči nove sezone.”

A ta vozačka postava – Turkington, Olifant i Dželi – u zbiru ima 60 BTCC pobeda i 168 podijuma, dok je tim WSR osvojio 14 titula u seriji, od toga 13 u sedam poslednjih sezona

Nova BTCC sezona ima 30 trka i počinje na Trakstonu, u terminu 8-9. maj.