Kastratović: S “kruzom” sam postigao cilj za 2019, u Brno ne idem

Srpski automobilista Zoran Kastratović je proteklog vikenda na Ušću završio ovogodišnju kampanju u šampionatu Centralnoevropske zone na kružnim stazama.

On je vozio tri runde ove serije u “ševroletu RML kruz” kojim je 2012. Ivan Miler došao do svetske titule. Osim što je opremljen Svindon turbo motorom od dva litra, automobil je u sezoni pretrpeo i jednu značajnu promenu, jer ga je Kastratović preradio da umesto guma od 17 inča koristi one od 18.

Beogradski trkač je zbog te prerade preskočio rundu u Austriji, a na poslednji vikend CEZ sezone u Brnu neće otići zbog finansija.

Na Velikoj nagradi Beograda, Kastratović je stigao na cilj kao drugi u Klasi X, što je posle podijuma na Grobniku još jedan dobar rezultat našeg asa.

“Uvek mi je drago da se trkam na Ušću, jer sam tu debitovao u svojoj automobilističkoj karijeri 1991. godine. Pre dve godine sam upravo u Beogradu osvojio CEZ titulu, a ove sezone sam došao sa novim autom. Drugo vreme na kvalifikacijama i drugo mesto na kraju trke su rezultat kojim moram da budem zadovoljan. Uslovi na stazi su bili teški, temperatura je bila više od 35 stepeni. Motor se pregrevao svima, ali je meni pošlo za rukom da održim dobar tempo i privedem sprint kraju na visokoj poziciji”.

“Na početku je Miljković napravio dve-tri greškice, ali nisam uspeo da ga preteknem, jer ova staza to ne dozvoljava bez kontakta. I on i ja smo dovoljno pametni da nismo ušli u duel. U ranoj fazi trke sam malo odmakao Nemanji Milovanoviću, a pred kraj je on pojačao tempo, ali ni tu nije bilo ozbiljnijeg duela. Podijum je uvek lepa stvar, posebno kad se trkate pred svojom publikom”, prepričava Kastro dešavanja sa Ušća.

“Mom autu baš i ne odgovara ovakav tip staze, jer je najduži od svih, ali smo izvukli maksimum iz setapa. Došao sam, pre svega, zbog mojih prijatelja koji nemaju priliku da me gledaju na inostranim stazama, želeo sam da vide jedan ovakav auto na beogradskom asfaltu”.

Kastratović se osvrnuo i na početak sezone, kada nije mogao da drži priključak sa TCR automobilima i na činjenicu da je na kraju to ipak ispalo drugačije.

“Posle Hungaroringa smo dosta radili na autu i bivali sve bliži, da bismo ovog vikenda bili u pola sekunde i to sa starim gumama, što je pokatazelj da auto može da drži tempo sa TCR tehnikom. Sa boljim budžetom dogodine mogu sigurno da se trkam sa svim automobilima u klasi TC 3.5, što je najbolje mesto za sve nas koji nemamo dovoljno sredstava za neku od TCR serija. Klasa 2000 polako izumire, pa je ovo bio pravi trenutak da pređem na jači auto, baš kao i moj timski kolega Nemanja”.

Kastro, nažalost, neće učestvovati na trkačkom vikendu u Brnu, jer nije uspeo da zatvori finansijsku konstrukciju.

“Mogao bih možda nekako da odem tamo, ali da vozim na prastarim gumama, da se mučim, to bih ipak izbegao. Postoji jedan trkači vikend u Budimpešti u oktobru, koji ne boduje za CEZ, ali možda bih otišao tamo, ako bude bilo potrebe da se nešto testira za narednu sezonu. Pre svega, moraću ove zime da poradim na tome da olakšam auto, ali je postavljeni cilj za ovu sezonu postignut i mogu da kažem da sam zadovoljan. Ako napravim dobar budžet za 2020, voziću sve trke i biće mi sve mnogo lakše jer sam dobro upoznao auto”, završio je Kastratović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nine + 3 =