Kastratović za Serbiaring: “Ševi” #42 spreman za CEZ, voleo bih da ukrstim koplja sa Vesnićem

Srpski automobilista Zoran Kastratović preskočio je sezonu 2018. jer je rešio da promeni automobil i nije stigao da ga pripremi ni za jednu trku Centralnoevropske zone na kružnim stazama.

Posle mnogo meseci rada, njegov “ševrolet kruz”, koji je u WTCC vozio Ivan Miler, spreman je za prvi test i početak sezone CEZ u aprilu na Hungaroringu.

“Na autu je bilo mnogo prepravki i zaista smo se trudili da ga završimo do poslednje trke sezone 2018. u Brnu. Moja procena da to može da se dogodi je bila loša, pa samo nastavili sa radom i sad mogu da kažem da je sve gotovo”, kaže Kastratović ekskluzivno za naš portal.

“Predstoji nam test na Navaku, jer ga još nisam vozio, što bi trebalo da bude u martu. Trke na kojima planiram da se pojavim su Hungaroring, Red bul ring, Grobnik, Slovačka i Brno. Da li će sve biti prema tom planu, zavisiće isključivo od finansija, pomoći sponzora i kluba GM rejsing”.

Do skoro se nije znalo po kakvim regulativama će se voziti CEZ, odnosno šta će biti sa klasama i TCR automobilima, ali je i to sada jasno.

“Do ove godine su turing i GT automobili bili u istoj diviziji, a to se sada, na svu sreću, promenilo. Turing vozačima je u toj diviziji pripadalo neko dvadeseto mesto, što je bilo nefer i degradirajuće. U 2019. imamo grupu turing automobila, druga grupa će biti za GT automobile i u trećoj će voziti mali kup automobili kao što su “klio”, “svift” i “tvingo”.”

Kastrov automobil je TC2 specifikacije, a u njegovoj grupi će se naći i TCR tehnika, koja je dobila prećutno odobrenje da se pojavi u CEZ. U istoj klasi će se pojaviti još jedan Srbin, Nemanja Milovanović sa “seat kuprom”, ali je moguće da će Milovan Vesnić biti učesnik ovog takmičenja, takođe u “kupri”.

“Odnos snaga između mog “ševija” i TCR automobila je na nivou nagađanja. Zasad možemo samo da upoređujemo vremena koje je vozio Ivan Miler u WTCC 2012. i 2013. godine i, recimo, Vesnić u CEZ prošle godine. Negde je u prednosti moj auto, negde TCR. Ja vozim na manjim točkovima i moj auto je uži 10-15 santimetara, a moguće je da ima i nešto manje konja, to još nisam merio. TC2 automobili su teški 1.125 kilograma, isto kao i TCR tehnika, ali će oni najverovatnije morati da poštuju i globalni BoP. Realnu sliku ću imati tek posle prvog treninga na Hungaroringu”.

Kastratović dodaje i da će mu biti posebna satifakcija ako njegova vremena budu slična ostalim takmičarima, jer je TC2 tehnika odavno otpisana, pa je on u ceo projekat uložio dosta svog znanja, iskustva i truda.

“Ja ni od jedne tehnike ne odustajem lako, a uvek sam voleo da vozim ono što se vozilo u svetskim šampionatima. Nadam se da će ta šampionska karma Ivana Milera preći i na mene (smeh)“.

Naš as dodaje i da bi voleo da se nađe u situaciji da se bori za titulu sa Vesnićem.

“Mi smo se borili jedan protiv drugog i kad smo vozili superautomobile, ali i E1. On je prešao na TCR, a ja sam tek ove godine u prilici da budem u istoj klasi sa njim. Ako zaista dođe do duela, bilo bi mi drago, a ako ga pobedim – još i draže (smeh).”

Kastro je uporedio i svoj stari auto sa novim, i akcenat je stavio na činjenicu da je “kruz” teži 300 kilograma u odnosu na auto sa kojim je 2017. osvojio titulu.

“TC2 auto bi trebalo da bude lakši za vožnju od superturinga. Obrtni momenat je neuporedivo veći, ali mora više da se misli na to kako da se sačuvaju gume. Imaćemo i izazov sa setapom, ali smo dobili najsavremeniju Motekovu telemetriju, pa smo moji inženjeri i ja dosta analizirali sve to.”

“Trebalo bi da brzo savladamo podešavanje, ako ne za Hungaroring, onda već za trku posle njega. Na “ševiju” su veći resursi i za motor i za trapove, skoro pet puta, pa ću moći da vozim mnogo veću kilometražu nego sa starim autom, gde smo bukvalno štedeli kilometre.”

Za kraj nam je Kastratović objasnio i magiju svog startnog broja 42.

“Kad sam uspeo da pobedim sam sebe i istrčim maraton u Barseloni, rešio sam da taj uspeh pretočim u broj koji ću nositi na svom autu. Maraton je dug 42.182 metra, ali to je predugo za startni broj (smeh)”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 − 5 =