Kastro sumirao utiske sa Hungaroringa: Borio sam se sa motorom, gumama, ali i sa samim sobom

Srpski automobilista Zoran Kastratović vratio se na stazu posle jednogodišnje pauze učešćem na prvom trkačkom vikendu prvenstva Centralnoevropske zone na kružnim stazama u Mađarskoj.

On se prvi put takmičio u “ševroletu kruz”, koji je ranije u WTCC vozio Ivan Miler, a to je ujedno bio i prvi izlazak ovog automobila na stazu u verziji sa dvolitarskim turbo motorom.

Kao što je naš portal već preneo, Kastratović je imao problem sa dobavljačem guma, koje nisu stigle na vreme, pa je i rezultatski ovaj vikend bio srazmerno neuspešan.

“Izbor guma od 17 inča ispostavio se kao loš, jer nisu u masovnoj upotrebi, pa je Mišlenu bilo nedovoljno 15 dana da mi ih isporuči. Na Hungaroringu su bili ljudi iz ove kuće, ali i iz Hankuka i Pirelija, i niko nije imao da mi ponudi tu veličinu”, objašnjava beogradski automobilista.

Ipak, on je rešio da vozi sa onime što ima, kao što je sam rekao “makar do žica” i uspeo je da odveze treninge, obe kvalifikacione sesije i da prođe kroz cilj u obe trke.

“Morao sam da uđem u realno trkanje kako bih uvideo sve probleme, kojih jeste bilo. Borio sam se sa motorom, gumama, ali i sa samim sobom. Posle prvih kvalifikacija u subotu bio sam strašno iscrpljen. Pauza od godinu dana uzela je danak. Ipak, dovoljno sam iskusan i uspeo sam da se izborim sa svim problemima”.

“Kruz” je prešao oko 300 kilometara, a podaci koje je ekipa prikupila veoma su dragoceni.

“Deprimirajuće je bilo što nisam oborio vreme postignuto sa “kliom”, sa kojim sam u Budimpešti imao maksimalnu brzinu od 218 km/h i vozio krug za minut i 56. “Kruz” jeste bio brz na pravcima, oko 230 km/h je bila maksimalna brzina, ali je u krivinama bio izuzetno spor i vreme kruga je bilo slabije za čak tri sekunde! Sa novim autom je bolji osećaj, zbog turbo motora, ali mi je sad pomalo žao starog auta”.

Kastro se osvrnuo i na konkurenciju, odnosno na automobile TCR specifikacije, koji su dominirali na prvoj CEZ rundi.

“Malo sam potcenio TCR tehniku. To su automobili širi od mog, koji voze na širim gumama. Jesam bio brži od njih na pravcima, ali sam na krivinama bio upola sporiji od njih”, objašnjava on.

Rešenje vidi u tome da prepravi automobil za pneumatike od 18 inča, ne samo zbog problema sa nabavkom, već i zbog pomenute brzine.

“Prepravka traži puno vremena, ali i novca. Trenutno još razmišljam šta mi je činiti, jer imam tehničkih mogućnosti, ali bi to značilo da moram da preskočim vikend na Red bul ringu. Sa ovakvim autom kakav je sad, sve i da mi stignu poručene gume, ja bih u Austriji samo popunjavao broj, ne bih mogao da pariram TCR vozilima, posebno ne onima sa najnovijom specifikacijom. Kao i svakom trkaču, i meni je bitno da budem konkurentan, iako nemam šta da dokazujem sponzorima niti bilo kome, jer se trkam za sopstveni novac”.

Sumirajući utiske iz Mađarske, Kastratović ipak ne doživljava vikend kao katastrofu.

“Jesam bio deprimiran, zbog svega navedenog, ali sada mislim da sam pametno iskoristio odlazak na Hungaroring jer sam mnogo naučio o autu sa kojim sam odlučio da se trkam. Vidim gde ima potencijala, tako da se nadam da ću do kraja sezone imati šta da pokažem”, završio je Kastro.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × one =