Miljković pobedio na Ušću, Milovanović osigurao CEZ, a Božilović nacionalnu titulu

Nikola Miljković je na Nagradi Beograda na Ušću očekivano osvojio trku najjače Klase X (i Divizije I) i ponovio je rezultat koji je na istom mestu postigao i prošle godine, danas kao i tada za volanom „kupre TCR“.

Miljković je juče izborio pol-poziciju kao jedini vozač koji je u kvalifikacijama krug prešao za manje od jednog minuta (59.419). Danas je startovao najbolje i poveo kolonu od 13 automobila.

Kastratović je zadržao drugo mesto, dok je Milovanović krenuo s pete pozicije. On je u prvom krugu zaobišao dva konkurenta iz slabije superprodukcijske klase, dospevši na apsolutno treću poziciju.

Taj raspored na vrhu ostao je važeći do karirane zastave, ali je ipak bilo uzbuđenja. Miljković je postepeno odmicao suparnicima i najviše posla imao je obilazeći sporije takmičare za krug, dok se Milovanović početno nije ni trudio da učini bilo šta više i vozio je prilično uzdržano.

Ipak, Nemanja se pobrinuo za varnice u finišu. Aktivirao se i krenuo je u napad na Kastratovića, ali se ovaj odlučno branio i odbranio.

Dosta živo bilo je iza prve trojice. Božilović je s „ford fokusom“ tokom prve četvrtine distance kontrolisao zbivanja u Superprodukciji, održavajući Stojkovićevu „alfu 147“ za sobom. Njih dvojica su u diviziji držali mesta četiri i pet.

U sedmom krugu došlo je do rokade na ovim pozicijama i automobilista iz Vrnjačke Banje preuzeo je čelo u klasi. Ipak, ta je bitka vođena samo za prestiž, jer je Božiloviću za nacionalnu krunu bilo dovoljno i drugo mesto.

Međutim, Stojkoviću se nije dalo da trijumfuje na Ušću. Na prvoj krivini je izgubio i putanju i zamah obilazeći sporijeg konkurenta za krug, a Božilović je bio dovoljno blizu da tu priliku iskoristi, povede i na vrhu ostane do kraja. U nastavku se Stojkovićeva „alfa“ zapalila na pravcu ka Brankovom mostu, pa on do cilja nije ni stigao.

Trka je završena iza sigurnosnog automobila, koji je definitivno „zamrznuo“ stanje na pisti. Miljković je posle 19 krugova trijumfovao u klasi i diviziji, Milovanoviću je treće mesto donelo dovoljno poena za naslov prvaka Centralnoevropske zone do 3500 ccm, a Božilović je prvim mestom u Klasi IX obezbedio i zvanje šampiona Srbije.

U Klasi VIII prvenstva Srbije trijumfovao je Uroš Brkić ispred Aleksandra Marinkovića, obojica u „folksvagenima“. Ispred obojce je na cilj stigao makedonski takmičar Dimitrije Kimovski u „hondi“, čiji se rezultati boduju za CEZ i šampionat Makedonije. Favorit za pobedu u klasi i najbrži u kvalifikacijama bio je Aleksa Radojković, ali je njegov „sivik“ rano počeo da ispoljava probleme, da bi posle 3 kruga i definitivno kapitulirao.

U CEZ klasi do 2 litra na podijum su izašli Darko Božilović, Dmitrij Kimovski i Uroš Brkić.

Utisak je da su najbolje plasirani piloti na Ušću dobili ono po šta su i došli. Miljković je najavio da mu je cilj pobeda, što je i postigao uz najbrži krug od 56.697.

Milovanović je skupljao bodove za trijumf u CEZ kampanji i tako je učinio, premda je ova runda u regionalnom šampionatu donosila vredela polovinu poena zbog malog broja takmičara. Najzad, bitka za nacionalnu titulu u Superprodukciji rezultirala je krunisanjem novog prvaka Srbije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 4 =