Albon: Znam da me DTM rezultati neće vratiti u Formulu 1

Foto: Juergen Tap / Hoch Zwei

Aleksander Albon je svestan da će ono što učini kao test i rezervni vozač Red bul F1 tima igrati mnogo veću ulogu u eventualnom povratku u Formulu 1 od bilo čega što izvede kao DTM debitant.

Pilot koji nastupa pod zastavom Tajlanda ove godine će kombinovati dve navedene uloge, s tim što će se u nemačkoj tradicionalnoj seriji trkati u parcijalnom programu, samo onda kada nema F1 obaveza.

Albon se prošle godine trkao za Red bul F1 tim, ali je njegovo sedište u međusezoni dodeljeno Meksikancu Serhiju Peresu, novom timskom kolegi superstara ekipe, Maksa Ferstapena.

Kada su u svoje vreme ostajali bez Red bul F1 kokpita, Albonovi prethodnici Danil Kvjat i Pjer Gasli bivali su premešteni u Toro roso. Njemu međutim nije pružena šansa da nastavi F1 karijeru u ekipi koja se sada zove Alfa tauri.

Umesto toga, namenjen mu je opisani dvojni angažman: test pilota i rezerviste i za Red bul i za Alfa tauri, te trkača na odabranim DTM rundama. U bivšoj turing, a sada GT seriji, on će voziti “ferari 488 GT3” koji priprema italijanski AF korse.

Prvu ozbiljnu vožnju u GT3 automobilu Tajlanđanin je izveo početkom aprila na Spa-Frankoršampu. Prošle sedmice učestvovao je na zvaničnom predsezonskom DTM testu na Hokenhajmringu i tu povećao svoju kilometražu u “ferariju”. Prvi dan tog testa završio je na šestom, a drugi na devetom mestu poretka.

Govoreći za Motorsport.com, Albon je priznao da bi eventualni DTM uspesi poboljšali njegovu sportsku biografiju, ali insistira da je primarni cilj tog programa da ga održi u formi. On DTM ne posmatra kao sredstvo koje bi ga vratilo u svet gran pri trkanja.

Upitan u kojoj meri može da iskoristi DTM trkačke nastupe kako bi izborio povratak u F1 2022, on je rekao: “Iskreno – ne mnogo. U ulozi koju imam, važnije je da u samom šampionatu svoj posao obavim najbolje što mogu.”

“U Formuli 1 mnoge stvari u većoj meri određuju performanse drugih vozača i kakve su prilike s tog aspekta. Ali, ovde nema tolikih zahteva.”

“Mnogo toga u DTM-u zavisi od toga kako funkcioniše Balans performansi. Dokle god ja radim svoj posao kako treba… Naravno, moja uloga rezervnog vozača, moje dužnosti u simulatoru i na testiranjima igraće mnogo veću ulogu u mom povratku u Formulu 1.”

Albon će biti jedan od trojice bivših gran pri vozača na DTM startnoj rešetki u 2021. Lista uključuje i Tima Gloka, koji vozi Rowe “BMW” i Kristijana Klina, čija kampanja s “meklarenom” poljskog JP motorsporta podrazumeva učešće na samo tri takmičarska vikenda.

Tajlanđanin otvoreno kaže da sebe na duže staze ne vidi u trkama sportskih automobila i da takav program ne posmatra kao dugoročno održivu opciju.

“Ozbiljno govoreći, ne zaista. Mislim, to je dobro za sada, održava me spremnim i trkački fit, ako to možete tako nazvati. Ali, ja i dalje želim da budem u Formuli 1. Ako to ne upali, onda ćemo videti nešto drugo. To definitivno ne bih odbio sa stopostotnom sigurnošću.”

On je objasnio da je u pristupu vožnji pri prelasku na GT3 tehniku najpre morao da promeni tačke kočenja i da je, poučen ranijim F1 iskustvom, preterivao vozeći GT3 “ferari”.

“GT trkanje je generalno drugačije”, primetio je 25-godišnjak. “O ruž se definitivno ne vozi punim gasom kako sam ja mislio. Ali, to je stvar učenja.”

“Ja uživam u tome, izazov je drugačiji i stil vožnje je potpuno drugačiji. Za početak, mnogi od nas su jednostavno preterivali jer vam vaša mišićna memorija govori kako treba da prođete određene krivine, kako da vozite. A vi skoro da morate da taj proces pokrenete iz početka.”

“Međutim, na kraju krajeva, to je automobil. Ima volan, ima pedale i možete da se na njega priviknete prilično brzo. Osećaj je OK. Naravno, još je vremena na raspolaganju da shvatim kako se on vozi, ali dopada mi se.”