Audi popunio šesti fabrički kokpit za DTM rundu na Norisringu?

Južnoafrikanac Džonatan Aberdin neće imati celosezonski DTM angažman u 2020, ali bi na takmičarskom vikendu na Norisringu mogao da odmeni Robina Frajnsa u sedištu fabričkog “audija”, saznaje Motorsport.com.

Aberdin je debitantsku DTM sezonu 2019. izvezao za klijentsku Audi ekipu WRT i bio je uspešniji od svog kolege Pjetra Fitipaldija.

Zabeležio je tri plasmana u prvih 5 i sa 67 poena završio je kao deseti u generalnom, osvojivši tri puta više bodova od Brazilca iz slavne trkačke dinastije (Fitipaldijev skor iznosi 22). Međutim, to mu nije pomoglo da zadrži WRT Audi DTM sedište i za 2020. godinu.

Belgijska ekipa odlučila je da u kokpite svojih “RS 5 DTM” automobila ponovo smesti dvojicu početnika i za 2020. formirala je duet Fabio Šerer – Ed Džons. U pitanju su dokazani formula trkači, prvi dolazi iz Formule 3, a drugi iz Indikara.

Više puta je pominjano da šef Audi motorsporta Diter Gas izuzetno visoko ocenjuje Aberdinovu DTM kampanju 2019. i da ga je često opisivao kao potencijalnog kandidata za fabrički angažnman u Audiju.

Priliku da se dogodine u celosezonskom angažmanu trka za Audi Aberdin po svemu sudeći neće imati jer marka s četiri prstena izgleda namerna da zadrži sekstet aktuelnih pilota: Frajnsa, Renea Rasta, Nika Milera, Loika Divala, Majka Rokenfelera i Džejmija Grina.

Frajns će propustiti julski vikend na Norisringu, jer se termin održavanja te prestižne DTM runde poklapa s trkom Formule E u Njujorku. U sveelektričnom FIA formula takmičenju Holanđanin nastupa za Virdžin rejsing, klijentsku ekipu Audija u toj seriji. Prema ugovoru, on je obavezan da tog vikenda vozi formulu na ulicama Njujorka i zato je Audiju potreban čovek za kokpit “RS 5 DTM” na ulicama Nirnberga.

Kako tvrdi već pomenuti izvor, Aberdin treba da je prva Audijeva opcija da na Norisringu odmeni holandskog trkača. Taj angažman izgleda da je deo mogućeg šireg dogovora, prema kojem bi Južnoafrikanac branio boje Audija u drugim šampionatima 2020, a krajnja namera proizvođača iz Ingolštata bila bi da ga unapredi u stalnog DTM pilota 2021.

Što se tiče Fitipaldija, njemu ostanak u nemačkoj premijum turing seriji uopšte nije opcija, već će se u 2020. trkati u japanskoj Super Formuli.

Audi ima još jednog fabričkog vozača u Formuli E – Miler tamo nastupa za tim Dregon rejsing. Međutim, slučaj švajcarskog pilota razlikuje se od Frajnsovog – kada se budu poklopili Norisring i Njujork, Miler će ostati posvećen DTM obavezama, a zamenskog vozača će morati da traži Formula E postava Džeja Penskea.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven − 2 =