Audi smanjuje DTM budžet za 2020, Berger tvrdi: Već sada smo povoljniji od GT3

Audi sport namerava da umanji budžet za DTM kampanju 2020, a njegov šef Diter Gas veruje da će u tome uspeti jer će iduća sezona biti druga koja se vozi po tehničkim pravilima Klase 1.

DTM budžeti za 2019. prirodno su morali da porastu zbog uvođenja novih motora Klase 1, a oni su opet iziskivali izmene okolnih i pripadajućih komponenti, ne samo zbog rashlađivanja, već i zbog drugačije frekvencije vibracija turboprehranjivanih pogonskih jedinica.

Prelazak na nove motore predstavljao je i najkrupniji korak u postepenoj DTM preorijentaciji na potpunu kompatibilnost s pravilima Klase 1, koja je podrazumevala i prepravke aerodinamike, uz pokušaje serije da smanji troškove, ili ih u ovom periodu bar održi pod kontrolom.

Prema tvrdnjama portala Motorsport.com, troškovi DTM programa za privatnike kreću se u zoni od oko 5 do 6 miliona evra, a Audi i BMW kao potpuno fabričke operacije godišnje troše od 30 do 50 miliona.

Takođe se veruje da R-Motorsport Aston Martin ima manje novca na raspolaganju od svojih konkurenata i da operiše sa oko 20 miliona evra. Doduše, švajcarska ekipa radi sa četiri automobila, dok Audi i BMW imaju po šest fabričkih.

“Uvek smo pomno studirali mogućnost smanjenja našeg ukupnog DTM budžeta,” kazao je Gas. “Prešli smo na nove motore, to znači da je ovogodišnji budžet bio nešto veći, a isti je slučaj i s prošlogodišnjim. Sad gledamo kako da ga smanjimo a da automobil održimo ovakvim kakav je sada, u što je većoj mogućoj meri.”

“Cilj nam je da smanjimo budžet u poređenju s ovom i prošlom godinom. Ne mislim da će to biti vidljivo spolja. Ako vaš tehnički paket ostane stabilan, automatski se smanjuje budžet koji vam je potreban.”

Stabilnost pravila može da pomogne Audiju u ostvarenju zacrtane namere, ali to je i zato što je Ingolštat već za 2019. napravio “pravi” i dominantan automobil. BMW zaostaje u performansama i moraće da postane konkurentniji, mada su i u Minhenu radi da smanje troškove svoje kampanje u nemačkoj premijum turing seriji. BMW je još ranije procenio da je njegov budžet za sezonu 2018. bio 40% manji od onog potrebnog za 2012, koja mu je bila povratnička DTM sezona.

DTM šef Gerhard Berger ponosi se činjenicom da su troškovi u šampionatu smanjeni upravo u vreme njegovog rukovođenja. Berger tvrdi da su troškovi DTM kampanje sada uporedivi sa projektom u GT3 klasi, a da najveći trošak u njegovoj seriji i dalje predstavlja četvorocilindarski turbo agregat od 610 KS.

“Sada ćemo izvesti još jedan veliki korak u uštedi, jer će motori neko vreme ostati ovakvi kakvi jesu, a razvoj neće biti toliko veliki”, rekao je Austrijanac za Motorsport.com.

“Uz sistem standardizovanih delova, izveli smo proračune u poređenju s GT3 programom. I mi smo jeftiniji.”

“Osim motora u ovom trenutku, sve držimo pod kontrolom. Motor je i dalje skup, ali ostalo je vrhunsko. Još radimo na tome da pomalo smanjimo troškove, ali motor je i dalje najveća stavka.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 + 9 =