Audi teror u nedelju na Brends Heču: Prva četvorostruka pobeda u DTM eri Klase 1

Nedelja je definitivno bila Audijev DTM šou na Brends Heču: brend iz Ingolštata je na kvalifikacijama imao svih osam automobila – fabričkih i klijentskih – na prvih osam startnih pozicija, a u trci su “Četiri prstena” stigla do četvorostruke pobede.

Kolonu “audija RS 5 DTM” na cilju je predvodio Rene Rast, i inače lider prvenstva. Njemu je pobeda na stazi u Kentu bila četvrti trijumf u sezoni – prvi postignut posle starta s pol-pozicije – koji bodovno znači i veliki korak napred u potencijalno šampionskoj kampanji 2019. Jer, Rast je u nedelju upisao maksimalnih 28 poena.

Rast je ove sezone zahvaljući kvalifikacionim plasmanima upisao 24 boda, skoro koliko donosi jedna osvojena trka. Audijev superstar u bilansu ima pet pol-pozicija, četiri druga i jedno treće startno mesto. On nije imao komplet potpuno novih guma za drugi deo nedeljnog sprinta jer mu je jedan set posle kvalifikacija oštećen kamenčićima u pitlejnu i zato je kontingent pneumatika za njegov automobil morao da bude izmešan.

Ja sam megasrećan”, kazao je Rast po osvajanju 14 trke u DTM karijeri. “Povećao sam prednost u poenima, savršeno! Poslednji put sam pobedio još pre pet trka i zato sam toliko radostan. Jasno je da je pol-pozicija bila ključ nedeljnog uspeha. Moj trkački tempo bio je u redu, ali ne i nadmoćan. Na kraju su moje gume jedva ostale žive, iako sam pokušao da pripazim na njih. Trka je bila velika borba. Fantastično je što sam upisao bodovni maksimum i prvi put ove godine pobedio posle starta s pol-pozicije.”

Dve desetinke iza Rasta do karirane zastave je stigao Niko Miler, inače drugi u generalnom poretku serije. Uprkos zabrljanom pitstopu, utisak je da je Švajcarac u finišu imao brzinu da ugrozi Rasta, ali da to Audi nije dozvolio, ne želeći nikakve nevolje.

Miler je tim drugim mestom učvrstio svoje drugo mesto u generalnom, mada je bodovni zaostatak za Rastom porastao.

“U nedelju nisam imao dobre kvalifikacije. Na drugom kompletu guma upao sam u gužvu i zato je rezultat bilo samo šesto mesto. U trci smo bili brzi, nažalost, izgubili smo važno vreme tokom pitstopa, pa i šansu da se borim za pobedu sa Rastom. Posle sam morao da smanjujem zaostatak za njim i iskoristio sam svoju prednost u brzini da to učinim. Da sam bio znatno brži, iskoristio bih šansu da napadnem Renea i da ga prestignem, ali na kraju nisam mogao da napadam kako valja. Jasno je da želite da probate, ali ako je rizik preveliki, bolje je da sve ostavite kako jeste. Svejedno, zadovoljan sam drugim mestom i lepim poenima koje sam ovog vikenda osvojio, rekao je Švajcarac.

Mesta 3 i 4 pripala su Robinu Frajnsu i Loiku Divalu. Dok se Holanđanin postarao za totalnu Audi okupaciju podijuma, Francuz je, iako na starijim gumama, bio nesavladiva prepreka u trci najbolje rangiranom BMW vozaču, petoplasiranom Filipu Engu.

Frajns se u nedelju probudio s glavoboljom jer se u subotnjoj trci zbog defekta na izduvnom sistemu nagutao izduvnih gasova u kokpitu. To mu ipak nije smetalo da se u drugom sprintu dočepa pobedničkog postolja.

Drago mi je što sam izašao na podijum, to je bio dobar kraj jednog dobrog vikenda”, ocenio je Holanđanin. “U subotu smo imali manjih problema, ali smo ipak izborili četvrto mesto. U nedelju smo završili treći – solidan rezultat. Trka je bila dobra, auto izvanredan. Posle osrednjeg starta vozio sam na četvrtom mestu iza Loika Divala. Imao sam osećaj da sam malo brži i prestigao sam ga posle pitstopa. Posle toga sam samo pazio na gume.

Audi je posle Brends Heča povećao vođstvo u svim DTM konkurencijama – vozačkoj, proizvođačkoj i timskoj. Četvorostruka pobeda je prva takva u aktuelnoj DTM epohi Klase 1 i proizvođaču je donela maksimalnih 76 poena.

Posebno nestvaran rezultat bio je Audijevih “osam u osam” na kvalifikacijama. U celokupnoj DTM istoriji to je viđeno samo jednom, 2016. u Budimpešti, takođe zaslugom brenda iz Ingolštata.

Šef Audi sporta Diter Gas bio je fasciniran tom demonstracijom snage modela “RS 5 DTM turbo” i dominacijom koju nije mogao da predvidi: “Kvalifikacije su bile bizarne. Posmatrao sam vremena posle prvih vožnji i pitao sam se šta se dešava. Bio sam skeptičan, mislio sam da BMW čuva gume. Očekivao sam njihov napad u drugoj turi brzih krugova, ali njega nije bilo. Mislim da Vitman nije vozio tako dobro kao u subotu, ali je Eng poboljšao svoje vreme. Znači da smo imali vrlo dobre kvalifikacije i svi naši vozači vozili su dobre krugove. Međutim, u takvim situacijama uvek brinete da trku možete samo da izgubite. Ipak, sve je prošlo dobro.”

Kada se trka počne sa osam automobila u prva četiri startna reda, potreban je ozbiljan kiks da stvari krenu naopako i da pobeda izmakne. To u Audi sportu nisu dopustili, uopšte ne skrivajući nameru da “pokriju” svaku moguću taktičku opciju BMW pilota Marka Vitmana. Bavarcu u toj situaciji nisu pomogle ni dve zamene guma, pa je, kao generalno najopasniji Audi rival, trku završio tek kao deseti i sa jednim bodom. Taj je rezultat veliko razočaranje kada se uporedi sa subotom, kada je Vitman osvojio prvu trku vikenda, savladavši Rasta i Milera.

Gas je priznao da je Audi u nedelju favorizovao svoje u šampionatu najbolje rangirane vozače, što se primetilo već u prvom krugu, kada su piloti izmenjali pozicije shodno prioritetu i timskim zadacima: Usred smo borbe za titulu i zato smo pokušali da maksimalno pomognemo Reneu i Niku i usredsredili smo strategiju na Vitmana. To nam je upalilo. Na kraju nas je malo pritisnuo Eng, on je vozio na svežijim gumama i držao nas je u pripravnosti. Međutim, Dival se sjajno odbranio. Nedelja je bila super dan za Audi, imali smo četiri automobila na prva četiri mesta. To je fantastičan rezultat i hvala svima koji su ga omogućili.

Rast je posle šeste DTM runde 2019. vodeći na tabeli sa 206 bodova. Miler ima 169, a BMW suparnik Vitman je treći sa 147 poena.

Prvenstvo se nastavlja 24. i 25. avgusta na Lauzicringu, stazi 100 kilometara južno od Berlina. Tamo će serija u nedelju proslaviti svoju petstotu trku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 2 =