Auer: Godina u Super formuli učiniće me boljim DTM vozačem

Povratnik u DTM, novi BMW regrut Lukas Auer proveo je sezonu 2019. u japanskoj Super formuli i ubeđen je da ćemu tamo stečena iskustva pomoći u predstojećem povratku turing trkanju.

Auer je u prethodnom DTM angažmanu bio pulen Mercedesa, a bez sedišta je ostao kada se proizvođač iz Štutgarta po isteku 2018. povukao iz šampionata.

Prošlu sezonu je sestrić DTM šefa Gerharda Bergera proveo u najvažnijem japanskom formula takmičenju, Super formuli, seriji nasledniku Formule Nipon.

Svoju debitantsku sezonu i zasad jedinu godinu u toj konkurenciji završio je kao deveti u generalnom, s jednim izlaskom na podijum i trećim mestom kao najboljim pojedinačnim rezultatom.

Tim koji je stajao iza njegove kampanje 2019. bio je združeni napor japanskog B-Max rejsinga i nemačke ekipe Motopark, a ceo poduhvat finansijski je podržao Red bul.

Auer je odlučio da se za 2020. vrati na evropsku scenu, čime su prekinute i njegove veze s austrijskim proizvođačem energetskih napitaka.

On će ove godine biti BMW pulen, a za portal Motorsport.com istakao je koliko su mu lekcije naučene u drugačijem okruženju, drugoj disciplini i novoj, ne samo trkačkoj kulturi bile od pomoći u ličnom usavršavanju.

“Stekao sam vozačka iskustva zahvaljujući formula automobilu, Japanu, i zahvaljujući stazama koje su bile izazov, kao i zahvaljujući drugačijim gumama,” kazao je Auer.

“Ali, poboljšao sam se i s tehničke strane, verovatno i se poboljšao i kvalitet mojih informacija o tome šta je potrebno za moj stil vožnje. Sada znam više i o ljudskoj prirodi, jer je Japan drugačiji izazov kada ga uporedite s Evropom, gde možete da komunicirate prilično normalno.”

Kada je Auer bio DTM pilot, automobili te serije imali su V8 atmosferske motore. Prošla godina je bila prva izvezena po novim pravilima Klase 1, koja na planu agregata podrazumevaju prelaz na redni četvorocilindarski turbo motor, kakav se vozi i u japanskom Super GT prvenstvu.

Ista je arhitektonika Honda i Tojota agregata zastupljenih u Super formuli, ali je njima umanjena snaga u odnosu na one koji se vrte u automobilima GT500 klase Super GT serije.

Sličnosti između tih i DTM motora samo su jedna strana medalje i austrijskog pilota više zanimaju DTM novine kojima će što pre morati da se prilagodi. Na primer, Jokohama isporučuje pneumatike Super formuli, dok je Hankuk DTM liferant.

Korejski proizvođač je bio DTM partner i u Aureovoj prethodnoj turi u nemačkom premijum turing šampionatu, ali se specifikacije guma nisu menjale, dok sve ostalo jeste.

“DTM automobili su se promenili u poređenju s 2018, postali su lakši, drugačija im je aerodinamika, ali je najvažniji faktor potrošnja guma. Gume su i dalje iste kao što su nekad bile, ali ću morati ponovo da ih upoznajem jer je potrebno da ih razumem. Filozofija im je drugačija, drugačije se zagrevaju.”

Auer kaže da je imao pounde da nastavi u Super formuli, ali je to odbio zbog preklapanja kalendara. DTM runda na Lauzicringu vozi se istog vikenda maja kada i runda Super formule na Autopolisu.

“DTM i Super Formula ne mogu da se kombinuju jer postoje preklapanja i onda ne možete da budete šampion. Tako bi svaka priča bila samo polovična.”

“Međutim, druga godina bila bi baš zanimljiva, jer smo kao tim prilično toga naučili – ispunili smo našu kvotu grešaka, a ja sam posebno ubeđen u snagu tima”, završio je Auer.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*