Auer ostaje DTM vozač, vraća se u tabor Mercedesa

Austrijanac Lukas Auer i ove godine vozi DTM kao jedan od dva pilota “mercedesa AMG GT3” HTP Vinvord (HTP Winward) rejsing tima.

Sestriću Gerharda Bergera to će biti šesta sezona u nemačkoj tradicionalnoj seriji i povratnička u taboru Trokrake zvezde iz Štutgarta.

Auer je od 2015. do 2018. bio u fabričkom Mercedesovom programu. U tom periodu je osvojio četiri DTM trke i 2017. je završio kao šesti u generalnom, što mu je i najbolji plasman u kategoriji.

Povlačenje Mercedesa iz serije krajem 2018. primoralo ga je da traži drugi angažman. Uz podršku Red bula takmičio se u japanskoj Super Formuli 2019, da bi se prošle godine vratio u DTM, ali kao fabrički vozač BMW-a.

U drugoj i poslednjoj sezoni pravila Klase 1 doneo je jedan od svega dva trijumfa bavarskoj marki stigavši prvi na cilj na Lauzicringu, ispred BMW kolege Tima Gloka.

Početkom februara, Auer i BMW objavili su da su dogovorno rešili da se rastanu jer nisu u mogućnosti da sklope zajednički program za sezonu 2021.

Sada se 26-godišnjak iz Tirola vraća u redove brenda s kojim je otvorio DTM poglavlje svoje karijere. On poseduje relevantno iskustvo za volanom “mercedesa AMG GT3”, u koje spada i trijumf na rundi GT Masters na Nirburgringu 2017.

Photo by Hoch Zwei

Inače, Auerova nova ekipa HTP Vinvord istakla se u januaru 2021. osvojivši Roleks 24 na Dejtoni u GTD klasi s klijentskim “mercedesom”.

Iz pula slavljenika na Floridi ekipa je odabrala drugog DTM pilota za 2021, 28-godišnjeg Filipa Elisa. Britanac je DTM novajlija, ali sa velikom kilometražom u GT3 klasi. Takmičio se i u ADAC GT Masters seriji, gde se 2020. upisao u osvajače trka.

“Iako naravno imamo mnogo iskustva s GT3 trkačkim automobilima, DTM nam je nova teritorija i veliki izazov”, kazao je HTP šef Kristijan Hoenadel. “Moraćemo da iskoristimo svu našu energiju i znanje kako bismo bili uspešni u ovoj tradicijom bogatoj trkačkoj seriji.”

Vinvord rejsing je po redu treća klijentska ekipa Mercedesa koja je potvrdila kompletan DTM program u 2021. Pre njega, to su učinili GrupaM i Haupt rejsing tim (HRT), a parcijalnu kampanju vodiće poljski JP motorsport.

Vinvord planira i GT Masters program sveden na jedan automobil, a prijaviće po jedno takmičarsko vozilo za GT Svetski čelendž Evropa i Otvoreni GT šampionat.