Auer postaje BMW vozač za DTM 2020, upražnjeno još jedno sedište u ekipi

Austrijanac Lukas Lugi Auer biće fabrički BMW DTM vozač u šampionatu 2020.

Sestrić Gerharda Bergera, Auer se posle jednogodišnje pauze vraća u nemačku premijum turing seriju, u kojoj je ranije nastupao za Mercedes. Tokom 2019. trkao se u japanskoj Super Formuli kao član Red bul junior programa, iz kog je u međuvremenu ispao.

BMW uveliko sklapa svoju DTM vozačku postavu za 2020. Samo dan pošto su objavili da Bruna Spenglera prebacuju u IMSA šampionat sportskih automobila, Bavarci su se zahvalili na saradnji i Joelu Eriksonu, predstavili su Auera kao svog novog vozača i potvrdili da će ih u DTM kampanji i ubuduće predstavljati Marko Vitman, Filip Eng, Timo Glok i Šeldon van der Linde, kojima je “M4 DTM” automobil savršeno poznat.

Auer je zabeležio DTM debi sa Mercedesom 2015. Do prve pobede stigao je na Lauzicringu 2016, a 2017. mu je bila najuspešnija sezona, u njoj je trijumfovao tri puta. DTM je napustio u isto vreme kada i Mercedes, uz Red bul podršku prešao je u Super Formulu, ali je tamo samo jednom stigao do podijuma, pa je saradnja raskinuta uz obostranu saglasnost.

“Uzbuđen sam što se vraćam u DTM sa BMW-om,” kazao je 25-godišnji Auer. “U karijeri sam u više prilika bio u kontaktu s BMW motorsportom, ali se ovog puta sve sklopilo. Brojim dane do prvog ulaska u automobil. Prošle sezone sam izveo veliki lični korak napred u Japanu, sada će ključ biti da se brzo ponovo adaptiram na DTM, ali me to ne zabrinjava.”

Direktor BMW motorsporta Jens Markvart poželeo je Aueru dobrodošlicu pri DTM povratku i istakao da je srećan što mladi Austrijanac stupa u BMW porodicu: “U svojih 73 DTM trka, Lukas je pokazao za šta je sposoban. Četiri pobede i deset podijuma dokazuju da može da se umeša u borbe za sam vrh. Verujemo da će se kod nas dobro uklopiti, ne samo zbog ogromnog vozačkog potencijala, već i zbog njegove prirode.”

Markvart je obrazložio ostanak kvarteta Vitman – Eng – Glok – Van der Linde u DTM programu: “S njima četvoricom opredelili smo se za kontinuitet. Vitman ima brzinu i neverovatnu konstantnost, svake sezone je najbolji među našim DTM trkačima i skoro uvek maksimalno iskoristi svaku priliku koju dobije. Glok je prošle godine bio vrlo malerozan, ali nema sumnje u njegov tempo. Eng se 2019. pokazao fantastično, pogotovu u prvoj polusezoni i nadamo se da će tako nastaviti dogodine. Van der Linde nas je zadivio u debitantskoj sezoni, u njemu vidimo veliki potencijal i nadamo se da će ga češće ostvarivati u 2020.”

Posle teške DTM sezone 2019, u kojoj ga je Audi ubedljivo porazio u svim kategorijama, BMW je najavio da će temeljno preispitati svoju strukturu, timove i vozače u ovoj operaciji. Bavarski proizvođač nije se dobro snašao u prelasku na motore Klase 1, njegovi automobili nisu bili dovoljno pouzdani, ispali su teži nego što su smeli biti, a to ih je učinilo još komplikovanijim za podešavanja.

Spengler je uklonjen i time je otvoren prostor Aueru, a član ekipe nije više ni Erikson, što ostavlja šesti “M4 DTM” kokpit upražnjenim.

Šveđanin je u prethodne dve sezone izvezao 37 DTM trka i tri puta dospeo do podijuma, uz pobedu na Mizanu 2018. kao najbolji pojedinačni rezultat. U 2019. nije stizao do bodova na tačno polovini trka. BMW Eriksonu trenutno nudi određeni GT angažman, a ime njegovog naslednika u DTM programu biće saopšteno kasnije.

Podsetimo, na testu u Heresu su se u “BMW M4 DTM” automobilima pojavili i Robert Kubica i fabrički BMW GT vozač Nik Jeloli, a za Poljaka se zna da cilja DTM sedište.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*