Baton: U nedelju se nismo takmičili s DTM automobilima, već smo se borili za opstanak!

Dženson Baton je nedeljnu zajedničku DTM/Super GT trku na Hokenhajmringu opisao kao borbu za opstanak, a ne kao nadmetanje.

Sva tri brenda – Leksus, Honda i Nisan – i gostujući iz piloti iz Super GT serije silno su se namučili po kišnim uslovima koji su vladali tokom drugog sprinta u Baden-Virtembergu.

Baton je, kao i u subotu, branio boje Honde, dok su u kokpite “leksusa” i “nisana” u nedelju seli Nik Kasidi i Roni Kvintareli.

Bivši F1 i aktuelni Super GT šampion ponovo je bio najuspešniji predstavnik japanske delegacije, ali je uspeo da se doveze tek do 16. mesta, dok je dan ranije bio deveti.

Dženson je i očekivao ishod tog tipa, jer njegov i ostali Super GT timovi nisu izašli na kraj sa Hankuk pneumaticima za vlažnu pistu.

Za Motorsport.com on je rekao: U subotu mi je bilo zabavno na suvom, ali sam i dalje ubeđen da je potrebno još mnogo posla kako bismo zapravo naterali gume da funkcionišu. Međutim, po kiši uopšte nije bilo zabavno.”

Pravo govoreći, to i ne bi moglo da se nazove trkanjem, jer uopšte nismo mogli da podignemo temperaturu guma. Nismo se zaista takmičili s DTM automobilima, to je bila borba za opstanak!

Slikove smo uspeli da dovedemo u operativni opseg. Ali, to nismo mogli da uradimo i sa gumama s profilom. Nama vozačima je svakako veoma teško da tek tako dođemo i mnogo agresivnije koristimo gumu nego što smo navikli. Naučimo da se prilagodimo, mislim da smo s vozačke strane to i uradili, ali automobili se nisu adaptirali.

Sve smo isprobali, ali nismo uspeli da “aktiviramo” gume i vozili smo tri sekunde po krugu sporije od DTM momaka. Mnogo smo učili i nadam se da će za Fudži trku svi momci izvući pouke iz toga šta smo uradili u nedelju i koliko je to bilo loše!

Nadam se da ćemo moći da malo ozbiljnije izazovemo DTM momke na Fudžiju, poručio je Baton, iako on sam na toj trci neće voziti.

Suočeni sa za njih nesvakidašnjim uslovima, među kojima su se kao bitan element istakli standardizovani Hankuk pneumatici, Super GT timovi morali su naveliko da eksperimentišu s podešavanjima i da zalaze u područja setapa kojima se kod kuće nikada ne bave.

Što se tiče podešavanja, na njemu smo više radili nego tokom cele Super GT sezone, dodao je Dženson i naveo još neke elemente u kojima se ponašanje DTM i Super GT automobila razlikuju.

Ako pogledate povoznost, DTM momci voze preko ivičnjaka i u mogućnosti su da daju gas. Automobili im preupravljaju, ali izgleda kao da to može da se kontroliše. Kod nas se javlja naglo preupravljanje.”

Mora mnogo da se studira povoznost naših pogonskih jedinica, što mislim da je prilično uzbudljivo. Mi na izlasku iz krivina imamo toliko jako prianjanje da obično ne “mazimo” gas, već samo stisnemo pedalu, auto drži i možemo da vozimo. Ovde je ispalo sasvim drugačije.”

Mislim da će Super GT timovima koji su bili na Hokenhajmringu ovo u budućnosti zaista biti od pomoći na trkama u Japanu, da će im pomoći da razumeju snagu i područja u koja se mi baš i ne upuštamo.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × five =