Berger: Ne bih ishitreno od DTM-a pravio svetski šampionat, prvo se fokusiramo na Evropu

Pre ravno godinu dana, DTM direktor Gerhard Berger najavio je da nemačkoj premijum turing seriji u dogledno vreme sledi promena naziva, u skladu sa ambicijama o rastu na internacionalnoj auto-sportskoj sceni.

Austrijanac je nedavno otkrio da se na novom imenu i dalje radi, te da ono neće stupiti na snagu pre sezone 2021.

DTM pokušaji da stekne internacionalniju “aromu” neminovno su doveli do upoređenja sa Internacionalnom turing serijom i Internacionalnim šampionatom turing automobila (ITC) koji su sredinom devedesetih kao DTM “produžetak”, ali pod FIA patronatom, ostavili ozbiljan trag u svetu auto-trka.

Koliko god bio atraktivan i tehnički napredan, ITC je bio preskup da bi poživeo i kada su se iz njega povukli proizvođači, serija se krajem 1996. ugasila. Posle toga, bile su potrebne tri godine da bi DTM bio ponovo pokrenut.

Berger vrlo oprezno reaguje na sugestiju da bi se na osnovu tehničkih pravila Klase 1, sada zajedničkih za DTM i japanski Super GT, moglo uspostaviti takmičenje koje bi imalo status svetskog prvenstva. Njegov neposredni cilj je osvajanje Starog kontinenta.

“Naš je sledeći korak da sve stabilizujemo u Evropi i da napredujemo korak po korak. Na Brends Heču smo ove godine imali više ljudi nego prošle, to je sjajno i to je dobar korak. Ali, moguće je da dogodine napravimo još jedan korak napred”, kazao je bivši F1 trkač.

Morate da posedujete strast i da uložite mnogo truda u određenim evropskim zemljama. Britanija je jedno od važnih imena za nas. Važna je proizvođačima jer mogu da iskoriste svoja ulaganja u troškove razvoja automobila Klase 1 i to će sve učiniti još boljim.

Ali, potrebno je vreme, morate stvari da izvodite određenim tempom. Mislim da se sve kreće u pravom smeru.”

Upoređujući sadašnji DTM i nekadašnji ITC, Berger je nastavio: Neki svetski šampionati su dobri, ali oni su povezani sa visokim troškovima logistike, koji na kraju ubiju većinu takvih projekata.

“Formula 1 i MotoGP su tako veliki biznis da dobro obavljaju i logistiku. Međutim, mi treba da se u novembru trkamo u Japanu, na Fudži spidveju. Tamo moramo da odemo džambo džetom i tu za nas stvari postaju komplikovane, teške i skupe.”

Ne bih tek naslepo utrčao u avanturu koja se zove svetski šampionat. Hajde da se prvo usredsredimo na Evropu i da ojačamo u njoj, pogotovu u Britaniji.”

U Bergerovom “spisku želja” za neki budući kalendar figuriše i DTM runda u Francuskoj, a serija bi mogla da napusti Mizano i da 2020. gostuje na nekoj drugoj italijanskoj pisti.

Očigledno, staza na jadranskoj obali nije privukla dovoljno gledalaca ni 2018, kada su vožene dve noćne trke, ali ni ove sezone, uprkos satnici vraćenoj u klasične termine i gostovanju MotoGP superstara Andree Dovicioza.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen + 16 =