Berger o električnom DTM konceptu: Ko u auto-sportu stoji u mestu, taj ide unazad

DTM promoter ITR u četvrtak je prikazao konceptualnu viziju mogućeg pravca evolucije turing trkanja, oličenu u elektroautomobilima pokretanim baterijama ili gorivim ćelijama.

Gerhard Berger, predsednik organizacije koja promoviše nemačku premijum turing seriju, u kraćem intervjuu je objasnio pozadinu i značenje ovog poteza.

ITR je predstavio svoju viziju električne turing strkačke serije. Da li je to naznaka DTM budućnosti?
“Da budemo jasni – mi na to gledamo gledamo kao na moguće proširenje programa koji se zasniva na DTM platformi. Stručni smo u organizovanju događaja, imamo godine iskustva u stvaranju efikasnih tehničkih pravila u saradnji s našim proizvođačima i održavamo dugotrajne veze s isporučiocima koji za nas razvijaju i proizvode delove i sklopove.”

ITR takođe radi na uvođenju hibrida u DTM, a započeo je i sa isprobavanjima novih, ekološki prihvatljivijih sintetičkih goriva. Čemu sada i prezentacija ove električne studije izdvodljivosti?
“Mi radimo na brojnim različitim projektima koji uključuju održivije tehnologije. U auto-sportu se kaže da idete unazad ako stojite u mestu, zato mi razmišljamo nekoliko koraka unapred. Tako mora da se radi ako želite da oblikujete budućnost automobilskog sporta.”

“U isto vreme, potrebno je da ostanemo otvoreni prema onome što se događa u svetu automobilizma. Iako su hibridni i električni automobili zauzeli određeno uporište na tržištu, mislim da im je u auto-sportu sve do sada nedostajao istinski nov i inspirativan koncept. Razgovaramo sa značajnim brojem proizvođača automobila i isporučilaca koji bi voleli da se više uključe u auto-sport. Ovaj predlog im nudi prvi uvid u nešto opipljivo i uzbudljivo.”

Vi baš niste poznati kao ljubitelj električne mobilnosti i iznosili ste kritičke komentare o Formuli E. Šta čini ovu DTM koncept studiju drugačijom?
“Uvek sam govorio da je Formula E opravdana kao marketinška platforma i da mogu da razumem zašto se mnoge kompanije uključuju u nju. Moje kritike su bile upućene na sportski aspekt, jer mislim da su automobili prespori, a da vozački stil isuviše karakterišu strategija i upravljanje energijom.”

“Automobili prikazani u našoj koncept studiji nude nešto sasvim drugačije. Tu govorimo o visokoperformantnim trkačkim automobilima, koji su – kao u DTM-u – brzi, spektakularni i mogu da se trkaju točak uz točak. Još jedna je pogodnost činjenica da će ti automobili izgledati kao oni koje možete da kupite kod prodavaca. Biće prepoznatljivi i posebni za svakog proizvođača, pa će navijači moći da se poistovete s tim mašinama.”

Koliko je realno da će ITR kao DTM promoter primeniti ovu studiju?
“To očigledno zavisi od brojnih faktora. Pre svega, od tehničke izvodljivosti. Međutim, mi prilično intenzivno istražujemo to područje, a sada moramo da iskoristimo stručnost specijalista dok nastavljamo da procenjujemo njenu izvodljivost. To, na primer, uključuje proizvođače baterija i robota, jer morate imati na umu i ambicioznu i revolucionarnu tehnologiju pit-stopova. Prirodno, finansiranje razvoja uvek igra ogromnu ulogu i to mora da se uravnoteži kako valja.”

Možete li reći nešto više o troškovima?
“Još je isuviše rano da se govori o specifičnim detaljima. Kao i u DTM-u, troškovi moraju da se drže pod kontrolom i ne mogu da dramatično i neprekidno rastu. A to je moguće jedino ako se velikim segmentima razvoja upravlja centralno, pri čemu su standardizovane sve ključne tehničke komponente poput sistema električnog pogona, električnih motora, elektronike i baterije ili gorivih ćelija. Mi u DTM-u već imamo efikasan koncept standardizovanih delova, pa nam to omogućuje da veoma delotvorno ocenimo situaciju.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 1 =