Berger: Prošle godine baš nismo ostavili utisak, ali je Engleska ovog puta prihvatila DTM

DTM direktor Gerhard Berger pozitivno je ocenio prijem na koji je njegova serija naišla gostujući na Brends Heč GP stazi drugi put u svojoj istoriji.

U periodu od 2006. do 2013. osam DTM trka voženo je na Indi varijanti staze, dugačkoj 1,93 kilometra.

Od povratka na Brends Heč 2018. nemačka premijum turing serija koristi punu konfiguraciju od 3,91 kilometra, ali se na njoj svejedno teško pretiče, što kod gledalaca može da smanji entuzijazam.

Prisustvo u Britaniji važno je za sve internacionalnije DTM ambicije, ali je posle četvorogodišnjeg odsustva sa staze u Kentu šampionatu ponovo potrebno da se učvrsti na Ostrvu.

Takvo nešto zahteva vreme i Berger je još prošle sezone govorio da su za afirmaciju serije na novim, ili pistama kojima se DTM vraća, potrebne barem dve ili tri godine neprekidnog održavanja trka.

U rezimeu Brends Heč runde 2019, Austrijanac primećuje poboljšanje u reakciji britanske publike na predstavu koju im je upriličio.

„Trkački vikend je pokazao da smo izveli veliki korak napred sa DTM-om u Engleskoj”, kazao je Berger.

“Prošle godine tamo nismo baš prejako “odjeknuli”, ali su nas sada prihvatili engleski navijači.”

“Odziv publike, atmosfera, prateći program – sve u svemu, bila je to pozitivna predstava.”

Berger se osvrnuo i na takmičarski značaj runde u Kentu: “Sa sportske strane, ponovo smo videli po jednu pobedu BMW-a i Audija, dok je novajlija Aston Martin pogotovu u subotu pokazao da im se približio za još jedan korak. U nedelju je Audi bio dominantan. Da bi borbu za titulu održali uzbudljivom, BMW vozači Marko Vitman i Filip Eng moraće da osvoje puno bodova na Lauzicringu.“

Niko nije istražio koliko je prisustvo domaćeg Aston Martin brenda uticalo na engleske navijače da se u značajnijem broju pojave na stazi, ali će u bitnije odlike DTM trke 2 na Brends Heču biti ubrojana i činjenica da su dva “aston martin vantidža” pred domaćom publikom stigla do bodova: Dani Hunkadelja kao osmi, Džejk Denis kao deveti. Dan ranije, Hunkadelja je došao do jednog boda, a Pol di Resta je vodio tokom 15 krugova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 2 =