Berger: Vitman i Rast su bili prvoklasni, Aston je pozitivno iznenađenje, debitanti su me obradovali!

Dvostruki DTM šampion Marko Vitman ubeležio je prvu pobedu u novoj sezoni i novoj eri nemačke premijum turing serije.

Bio je to dvanaesti trijumf bavarskog BMW pilota u kategoriji, ali prvi zabeležen u epohi najsnažnijih DTM automobila u istoriji, opremljenih dvolitarskim turbo motorima.

Vitman je posle starta s pol-pozicije savršeno izašao na kraj sa komplikovanim, kišnim uslovima i odoleo je pritisku Renea Rasta u “audiju”, koji je malerozno odustao zbog tehničkog problema na transmisiji. Marko je na pobedničkom postolju bio okružen Audi trkačima: Majk Rokenfeler zauzeo je drugo, a Robin Frajns treće mesto.

Savršen rezultat! Prva pobeda u sezoni, prva pobeda u novoj turbo eri, i to u bojama mog novog sponzora, Šeflera. Bolje nije moglo da bude. Prvo me je žestoko pritiskao Rokenfeler, a potom Rast. Posle Rastovog odustajanja, mogao sam sigurno da se dovezem do pobede”, ispričao je Vitman, lider serije sa 28 poena.

„Drugo mesto je dobro i radujem se vrednim bodovima”, komentarisao je Rokenfeler, kome je za pol-poziciju nedostajalo 0.066 sekundi. “Na početku nije baš išlo savršeno i prianjanja jedva da je bilo. Montirali smo nove gume, a one vožene na kvalifikacijama čuvali smo za završnu fazu trke. Te nove gume su se čudno ponašale po kiši, dok je s drugim kompletom išlo daleko bolje, ali je dotle pobeda već bila izgubljena. Svejedno, bilo je to dobro otvaranje sezone. Sezona je dugačka i morate stalno osvajati bodove da biste bili uspešni. A nama je danas to pošlo za rukom.”

I trećeplasirani Frajns imao je slične utiske kao njegov Audi kolega: „Start mi je bio dobar, bili smo brzi u prvih nekoliko krugova, iako su uslovi bili ekstremni. Posle toga mi nije pošlo da gume nateram da funkcionišu i izgubio sam vreme. Propustio sam Rokenfelera i Rasta. Tek je na drugom setu guma bilo bolje, ali tad je do kraja trke preostalo samo još šest krugova. Svejedno, raduje me izlazak na podijum.

Takmičarska subota na Hokenhajmringu ostaće upamćena i po upečatljivm izdanjima debitanata u takmičenju. Šeldon van der Linde je svoj ruki nastup okončao šestim mestom na cilju, Pjetro Fitipaldi je bio deseti, a Džejk Denis je završio jedanaesti, korak izvan zone bodova. Ohrabruju i performanse Džonatana Aberdina, čiji je WRT “audi” posle izlasku iz boksa bio potpuno neupotrebljiv jer se njegov tim kockao s pogrešnom strategijom i svog pulena je na stazu vratio na slikovima.

DTM otvaranje 2019. pamtiće se i po najbržem krugu koji je izvezao Timo Glok na putu do četvrtog mesta na cilju, po bodovima koje je upisao vozač “aston martina” Danijel Hunkadelja, ali i po kvalifikacionom rezultatu Pola di Reste, koji je trećim vremenom obezbedio prisustvo sva tri brenda na prvim trima pozicijama startne rešetke.

DTM direktor Gerhard Berger pohvalio je nekolicinu protagonista današnje trke u Baden-Virtenbergu: Često me pitaju koga smatram za favorita i uvek sam govorio da mi Rast i Vitman jako imponuju jer su uvek brzi i odlikuju ih konstantne performanse. Obojica su danas bili prvoklasni, po teškim uslovima nisu napravili nijednu grešku, vozili su čisto i brzo. Aston Martin je za mene bio pozitivno iznenađenje – u kvalifikacijama su bili treći, odmah iza BMW-a i Audija, to je ogromno postignuće. I u trci im je išlo dobro, ali zbog Di Restinog odustajanja nisu došli do rezultata koji bi zaslužili. Raduju me i ovogodišnji debitanti: Van der Linde i Denis bili su visoko pozicionirani na startnoj rešetki, a Južnoafrikanac je trku završio šesti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven + eight =