Bivši F1 vozač Kristijan Klin u parcijalnoj DTM kampanji s Mercedesom

Bivši pilot Formule 1 Kristijan Klin učestvovaće na odabranim DTM rundama u 2021. vozeći “mercedes AMG GT3”.

Klin je u F1 karijeri ubeležio 49 gran pri startova za ekipe Jaguar, Red bul i HRT.

Njegov DTM program trebalo bi da obuhvati četiri runde, s početkom u julu na Lauzicringu i nastavkom na Zolderu, Nirburgringu i Asenu.

Austrijanac će po svoj prilici voziti za tim JP motorsport, s kojim je, zajedno s timskim kolegom Patrikom Krupinskim, završio drugi u Pro-Am klasi u Otvorenom GT šampionatu (GT Open) 2020.

Austro-poljski tandem pobedio je na četiri od dvanaest trka i ostao je na jedan bod od titule, koju je osvojio Brazilac Marčelo Han iz Teo Martin motorsporta.

Klin će paralelno s parcijalnom DTM kampanjom nastaviti da se trka i u Otvorenom GT šampionatu i drugu godinu uzastopce. Kao i dosad, imaće i obaveze kao stručni konsultant u direktnim prenosima Formule 1 na austrijskoj ServusTV, koja je vlasništvo kompanije Red bul.

“S mojim timom JP motorsport trkam se u Otvorenom GT šampionatu i tu se u poslednjih nekoliko nedelja i rodila ideja da vozimo DTM.”

“Vidite da se serija sada širi sa GT3 automobilima. Već možete donekle da procenite ko će sve učestvovati u njoj. Sviđa nam se što ćemo biti na nekim od trka”, rekao je Klin za ServusTV.

Tim čiji je član osnovan je krajem 2018. kao EXP rejsing, a prošle godine preimenovan je u JP motorsport, prema inicijalima svojih poljskih vlasnika Joane Šved i Patrika Rubinskog.

Ulaskom u DTM, 38-godišnji Klin stupa u jednu od malobrojnih disciplina u kojima se još nije oprobao.

Bivši Red bul štićenik je poslednji gran pri vozio 2010. u Abu Dabiju za Hispanija rejsing tim. Od završetka F1 angažmana takmičio se na 24 časa Le Mana, u Evropskoj Le Man seriji, Blanpan GT seriji (sada GT Svetski čelendž Evropa) i u Otvorenom GT prvenstvu, a gostovao je i u Australijskim superautomobilima i japanskom Super GT šampionatu.

Prva DTM sezona na GT3 tehničkoj platformi treba da startuje u Monci u drugoj polovini juna.