BMW bi poslao model Klase 1 u Japanski Super GT šampionat, ali pod određenim uslovima

BMW M motorsport bio bi spreman da pošalje svoje nove automobile izrađene po propisima Klase 1 u takmičenje u japanskom Super GT prvenstvu, ali samo pod određenim uslovima i ne u neposrednoj budućnosti.

Ujednačenje tehničkih pravila Super GT i DTM serija, na osnovu kojeg su nemački modeli sa V8 atmo prešli na dvolitarske četvorocilindarske turbo motore, otvara mogućnost da se njihovi automobili zajedno trkaju.

To još ne podrazumeva da će neko prijaviti “BMW M4 DTM” i “audi RS5 DTM” za japanski šampionat, niti da se uskoro na trkalištima u Evropi mogu očekivati GT500 “leksus”, “honda” i “nisan”, ali su barem vrata za takav potez otvorena.

Iako je šef BMW motorsporta Jens Markvart potencijalno otvoren za nastup bavarskih automobila u Japanu, on upozorava da je to u ovom trenutku teže izvodljivo zbog obaveza fabrike u DTM-u: “To je svakako opcija, ali bi ona značila da bismo morali da smanjimo broj automobila s kojima se trkamo u Evropi.”

Stvar mogu da poguraju ili zainteresovani privatnici, ili proširenje japanske serije sa nacionalnog na kontinentalni nivo.

“Ako treba da imamo i servisiramo šest ili osam automobila u Evropi, veoma su nam ograničene šanse da imamo i dodatne automobile u japanskoj seriji. S druge strane, u budućnosti, ako bismo uz pomoć privatnih timova mogli da broj fabričkih automobila srežemo na četiri, onda zašto da ne?”

“Takođe, sve postaje još lakše ako bi se Super GT proširio na Aziju, umesto što se isključivo fokusira na Japan. Jer, neka vrsta nacionalnog šampionata uvek je manje privlačna od regionalnog.”

“I to je takođe razlog zašto smo se sa ITR-om (DTM promoter) toliko trudili da DTM načinimo više evropskim nego nemačkim šampionatom. I raspored trka, sa pola njih u Nemačkoj, a pola van, jedan je od prvih koraka u tom pravcu.”

U konkurentskom Audiju razmišljaju slično – “RS5 DTM” mogao bi se naći na startnoj listi vrhunske GT500 klase u Super GT seriji, i to je utoliko verovatnije ukoliko se za tu kampanju zainteresuje neka klijentska ekipa.

“To je svakako moguće,” kazao je šef Audi sporta Diter Gas. “Međutim, mi to u ovom trenutku ne planiramo za blisku budućnost. Ali, nikad ne reci nikad.”

“Pre dve godine bio sam na stazi Sugo, tamo japanski tim Hitocujama ima dva “audija” u GT300 klasi. Došli su da pričaju sa mnom i definitivno bi ih zanimalo da nastupe s našim automobilima (Klase 1). U ovom trenutku, idemo korak po korak. Treba da pokrenemo celu stvar, a onda ćemo videti da li i kako bismo mogli da se proširimo.”

Markvart se takođe nada da bi stvar mogla da funkcioniše i u suprotnom smeru i da bi ujednačavanje pravila moglo da podstakne Hondu, Leksus ili Nisan da u budućnosti pošalju automobile u DTM.

“To je oduvek bila zamisao u osnovi tehničkih pravila Klase 1, da damo priliku svim proizvođačima u DTM-u i Super GT seriji da njihovi automobili dođu “i na drugu stranu”, ako osete da su tržište i platforma pravi za njih.”

“Naravno, bilo je razgovora, a zajednički nastupi – dve DTM/Super GT trke planirane za 2019. – predstavljaju neku vrstu načina da zainteresujemo sve i da tu ideju malo oprobamo”, dodao je Markvart.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − 14 =