BMW puleni saglasni: Na Brends Heču se teško pretiče, kvalifikacije će biti ključ

Šesta runda DTM sezone 2019 vodi BMW timove u Britaniju, na autodrom Brends Heč, gde su trke na programu 10. i 11. avgusta.

Kao i prošle sezone, DTM će se takmičiti na dužoj, Gran pri verziji legendarne trkačke staze pokraj Londona.

Nakon pet trkačkih vikenda, Marko Vitman je trećeplasirani u generalnom sa 118 poena i najbolje je rangirani BMW predstavnik. Odmah iza njega je Filip Eng sa 111 poena.

Novi turbo-pogonjeni “BMW M4 DTM” osvojio je polovinu od dosad voženih deset DTM trka u 2019. Vitman se tri puta našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, dok su Eng i Bruno Spengler pobedili po jednom. Pored toga, BMW je sakupio još pet podijuma.

Zamah je definitivno na Vitmanovoj strani. Bavarac je upisao najviše poena tokom vikenda u Asenu. On Brends Heč upoređuje baš sa holandskim autodromom: “Konfiguracija staze je slična onoj na Asenu, posebno brze krivine koje vode u šumu. Staza je mnogo uža i verovatno će biti mnogo teže preticati. Radujem se vikendu i dužoj Gran pri verziji staze koju koristimo od prošle godine. Nadamo se da ćemo uspeti da iskoristimo zamah i da se približimo vodećima.”

Eng smatra da će kvalifikacije biti ključ uspeha tokom predstojećeg vikenda: “Brends Heč je jedna od najboljih staza u kalendaru i super je što ćemo ponovo koristiti Gran pri konfiguraciju. Staza je izazov i morate dati sve od sebe u kvalifikacijama kako biste odvezli dobar krug – to će biti ključ uspeha. Kada su u pitanju preticanja, moraćemo da sačekamo trku.”

Program vikenda na Brends Heču je mnogo kompaktniji nego na ostalim DTM rundama. Sva akcija je spakovana u dva dana. U subotu vozače čeka 45-minutni trening, jedina prilika za razradu setapa na potpuno novim automobilima Klase 1, koji se nikad ranije nisu trkali na pisti u Kentu.

Posle toga su na programu kvalifikacije i trka od 14:30 po centralnoevropskom vremenu, dok u nedelju DTM takmičari imaju pred sobom samo još jedne kvalifikacije i trku.

Na skraćeni program osvrnuo se prvi čovek BMW motorsporta, Jens Markvart: “Kompaktan raspored će bez sumnje biti izazov za sve, jer ćemo imati samo jedan trening kako bismo pronašli idealan setap za ovu stazu pre prvih kvalifikacija. Do sada smo pobedili i bili na podijumu tokom svakog vikenda i želimo da nastavimo u tom maniru i na Brends Heču. Cilj će biti da se odlično pozicioniramo od prvog treninga kako bismo skupili što je moguće više poena.”

Pobeda na Norisringu je pomogla Brunu Spengleru da uveća svoj bodovni saldo, te se on sada nalazi na šestom mestu sa 77 osvojenih poena. Kao otežavajuću okolnost za predstojeći vikend, Kanađanin vidi male šanse za preticanja. “Jako je teško preticati na Brends Heču, ali staza je pravi izazov, a kada pronađete prava podešavanja, jako je zabavno i zato se radujem odlasku tamo.”

Timo Glok nije briljirao u prvoj polovini sezone i nalazi se na 12. mestu sa 33 boda. Nemca zamima kako će se “BMW M4 DTM” pokazati na autodromu pokraj Londona: “Staza mi se jako dopala prošle sezone, bilo je jako zabavno. Treba da se potrudimo da imamo dve konzistentno dobre trke i nadam se da ćemo biti u mogućnosti da tu ponovo upišemo neke poene.”

Šeldon van der Linde se pokazao dosta dobro u svojoj prvoj DTM sezoni. Sa 26 poena nalazi se na 13. poziciji u generalnom. Južnoafrikanca ne brine to što nema ranijeg iskustva Brends Heču, jer se do sada lako adaptirao na nepoznate autodrome: “Iz moje perspektive mislim da smo više nego spremni. Pripremamo se i u simulatoru, pa ćemo videti kako će sve ići.”

Desetoplasirani u generalnom, Joel Erikson, je sebi postavio vrlo jasan cilj za ovogodišnje DTM gostovanje na Brends Heču: “Očekivanja su mi da budem bolji nego prošle sezone. Staza je kul i biće lepo trkati se tamo u novom “BMW-u M4 DTM.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × five =