Čeka se samo zvanična potvrda: Kubica vozi DTM!

Foto: Malcolm Griffiths

Poljska naftna kompanija PKN Orlen za četvrtak je zakazala konferenciju za medije i očekuje se da će na njoj biti objavljen DTM angažman Roberta Kubice u klijentskom “BMW M4 DTM” automobilu

PKN Orlen je lični sponzor 35-godišnjeg trkača iz Krakova i finansirao je njegov neslavni povratak u Formulu 1. Kako firma operiše i na nemačkom tržištu, cela DTM kampanja ima jasno ekonomsko opravdanje.

Kubici će tako biti ispunjene obe želje koje se tiču njegovih sportskih obaveza u 2020: već ima ulogu rezerviste u F1 ekipi Alfa Romeo, a dobiće i trkačku rolu u nemačkoj premijum turing seriji. Ne očekuje se da će se ove dužnosti pokazati međusobno nekompatibilnim.

Prošle nedelje je BMW objavio sastav svoje fabričke DTM postave i u njoj za Poljaka nije bilo mesta. Rešenje je pronađeno u formiranju klijentske ekipe, koju BMW dosad nije imao, a koju će finansirati PKN Orlen.

Još nije jasno koji će tim operativno izvoditi ovaj program, ali se tvrdi da BMW neće morati da izrađuje novi automobil za Kubicu, već će on u trkačkoj sezoni nastupati u test automobilu koji je već vozio na decembarskoj probi na Heresu.

Kubicin klijentski “M4 DTM” podiže broj učesnika serije na 15: osam “audija” (od toga dva privatna) i sedam “BMW-a” (šest fabričkih).

Portal Motorsport.com prenosi i spekulacije da je moguće da se u ekipi s Kubicom u poslednji čas pojavi i ukupno osmi automobil Bavarskih motornih radionica. To bi takođe bilo klijentsko vozilo, koje bi moglo biti povereno nekom od BMW junior trkača. U tom slučaju proizvođač iz Minhena snosio bi deo troškova ove postave.

Uzme li se i ta mogućnost u obzir, DTM startna rešetka 2020. imala bi 16 automobila, dva manje nego 2018, posle koje je Mercedes napustio ovu seriju.

Očigledno, silazak R-Motorsport Aston Martina i njegova četiri “vantidža” sa DTM scene i dalje je teško nadoknadiv, makar u smislu broja učesnika šampionata.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven − 8 =