Dival s poslednjeg mesta stigao na podijum: Kaznu nisam zaslužio, ali nisam došao na Fudži da završim drugi ili treći

Sva četiri pilota Audija završila su nedeljnu SuperGT/DTM trku na Fudži spidveju u prvih deset.

Najbolje je prošao Loik Dival, koji je dospeo do trećeg stepenika podijuma, Majk Rokenfeler je rangiran kao sedmi, dok su DTM šampion Rene Rast i povratnik iz trkačke penzije Benoa Treluje kompletirali top 10 poredak.

Dival se danas u dobroj meri iskupio za subotnji kiks. U trci 1 trebalo je da startuje drugi, ali je bacio “audi” u ogradi već u instalacionom krugu, što ga je eliminisalo iz dalje akcije.

U nedelju je nasledio pol-poziciju zbog kazne izrečene na kvalifikacijama najbržoj “hondi”. Njena je školjka zamenjena posle kapitalnog udesa na treningu u petak, pa je Daisuke Nakadžima startovao šesti, umesto prvi.

Dival je u vođstvu proveo samo prvi krug trke 2, a onda ga je obišao kasniji pobednik Narain Kartikejan. Već u šestom krugu na “audiju” je stradao zadnji levi pneumatik, što je Francuza izbacilo iz poretka prvih pet i prinudilo na vanrednu zamenu guma, a na pistu izvelo sigurnosno vozilo zbog otpadaka na asfaltu. Ta intervencija je i spasla Divala, jer je održao priključak s kolonom za nastavak trke, iako je pao na njeno začelje.

Drugi sigurnosni auto izašao je u 20. krugu zbog nove eksplozije gume na “audiju”, samo je žrtva sada bio Rast, dotle pretendent za mesto na podijumu. DTM prvaku je guma stradala na kraju najdužeg pravca, pa je s hendikepiranim autom do boksa morao da pređe ceo krug.

U tom trenutku dvanaesti, Dival je reagovao: još jednom je skrenuo u boks i u završnoj trećini trke imao je svežije pneumatike od konkurenata. Na trećem restartu, iskoristio je tu prednost i u poslednjem krugu došao je u situaciju da se bori za drugo mesto s Markom Vitmanom u “BMW-u”.

Dva DTM konkurenta su ušla u kontaktni duel, više puta su jedan drugom preotimali pozicije koristeći u tu svrhu i prostor pored piste. Dival je do cilja stigao drugi, ali je zbog guranja protivnika kažnjen dodatkom jedne sekunde na ukupno izvezeno vreme, pa mu je u konačnom poretku pripala treća pozicija.

“Bio sam bolji nego juče”, komentarisao je Audijev trkač. “Znao sam da su Super GT automobili malo brži od nas, pa se na početku i nisam naročito uporno branio od njih. Onda mi je eksplodirala guma na četvrtoj krivini, što me je koštalo mnogo vremena, ali sam zahvaljujući sigurnosnom automobilu uspeo da se vratim u poredak.”

“Prvi sigurnosni auto me je svakako spasao. Na prvom restartu nisam forsirao jer sam mislio da ću s tim setom guma morati do kraja i bio sam konzervativan. Međutim, drugi sigurnosni automobil je zapravo na kraju sve izjednačio. Kada sam ga video da izlazi, rešio sam da više ne budem samo posmatrač u trci. Gume su nam bile loše, pa smo odlučili da odemo još jednom u boks po sveže. To je napravilo razliku.”

“Na poslednjem Indi restartu bio sam trinaesti, preostalo je još otprilike osam krugova i bilo je jako zabavno. Poslednja dva kruga su bila ludnica, praktično smo se trkali jedan pored drugog. Znao sam da imam svežije gume. Niko nije ovde da bi završio drugi ili treći, pa sam krenuo na pobedu, dajući sve od sebe da je postignem.”

Dival, naravno, nije mislio da je zaslužio kaznu: “Trka je bila kul, poslednji krug je bio kul, šteta zbog kazne, ali pokušavao sam sve da bih se probio napred. Marko je učinio sve da ostane drugi, a ja sve da mu to mesto preotmem. Nije mi ostavio dovoljno prostora, kao ni ja njemu krivinu ranije. Međutim, mogli su da odluče bilo šta, ovo nije šampionat, nije mi važno da li sam drugi ili treći, ali je borba definitivno bila zabavna. Na kraju krajeva, izveli smo smo šta smo želeli – fantastično smo se proveli, pružili smo dobru predstavu, zabavili smo publiku i svi smo uživali. Da li je rezultat drugo ili treće mesto, nije od naročitog značaja.”

U Audiju su pretpostavili da su dva gumi defekta na njihovim automobilima rezultat neoptimalnog setapa, posledica nedovoljnog iskustva i manjka kilometara u vožnji po suvom asfaltu Fudži spidveja.

“Uzbudljiva trka sa obiljem incidenata”, rezimirao je šef Audi sporta Diter Gas. “Uprkos problemima s gumama postigli smo vrlo dobar rezultat. Divalova bitka s Vitmanom u poslednjem krugu bila je jednostavno senzacionalna. Po mom mišljenju, Loik je apsolutno zaslužio drugo mesto i ne razumem odluku o kazni. Današnja trka je bila savršena reklama za Klasu 1 i ovaj vikend na Fudžiju samo nam je otvorio apetit da priredimo još ovakvih “trka snova.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − one =