Doviciozo: U Audiju su zadovoljni mojom DTM premijerom, ja baš i nisam

Komentarišući svoj DTM debi prošlog vikenda na Mizanu, Andrea Doviciozo je kazao kako su u Audiju bili zadovoljniji prikazanim nego on sam.

Dukatijev MotoGP as pripremao se za najozbiljniji četvorotočkaški start u simulatoru i tako što je nepuna dva dana testirao na ovoj stazi, kada mu je mentor i trener bio dvostruki DTM šampion Matijas Ekstrem.

On je na italijanskoj DTM rundi vozio “audi 5 RS DTM” klijentske ekipe WRT umesto Brazilca Pjetra Fitipaldija.

Za prvu trku Doviciozo se kvalifikovao kao petnaesti, a završio ju je na 12. mestu. U nedeljnoj trci, Italijan je startovao četrnaesti. U jednom trenutku dospeo je do osme pozicije, ali se onda spektakularno okrenuo na stazi, pao u plasmanu i na cilj je stigao petnaesti, poslednji od onih koji su dospeli do karirane zastave.

Pre Mizano vikenda, Andrea je izjavio da ne očekuje ništa, osim da će moći da drži tempo grupe. Kada se sve završilo, ocenio je da nije u potpunosti zadovoljan svojim izdanjem jer je grešio, ali da je od ljudi u Audiju dobio pohvale.

“Zapravo nisam posebno zadovoljan jer sam napravio određene greške, dok su mi svi u Audiju sportu čestitali. Oni su bili srećniji od mene”, rekao je Dovi.

“Oni svakako znaju koliko je teško izaći na kraj s ovakvim izazovu i imaju jasniji pregled situacije.”

Iako je na svojoj domaćoj stazi takmičarski bio transparentan, Doviciozo je u glavi ipak imao finiš u prvih deset, ekvivalentan nekoj poziciji koja bi mu teoretski donela poene.

“Nisam završio na baš najboljem mestu, bio sam van zone bodova, ali kada sve analizirate, shvatite da kao novajlija i ne možete sve da postignete.”

Italijanski trkač priznao je da se najviše namučio u radu s pneumaticima i da u nedelju nije mogao da drži tempo duže od 15 krugova.

“U Audiju su mi potvrdili da sam u tom smislu mogao da učinim više, ali zaista nisam osetio da sam za to sposoban.”

“Pad u performansama guma je zaista neverovatan. Ako na novim pneumaticima žestoko napadate u prvih nekoliko krugova, to je kocka koju ćete platiti pri kraju trke. Zatim, morate da naučite kako da bolje iskoristite stazu i da se osećate opušteno. U svakom slučaju, u tim segmentima sam se poboljšao tokom vikenda.”

“To je lep osećaj, jer se približite stvarnosti ostalih trkača koji su duže u ovom šampionatu. Međutim, razumem sledeće – ako nemate pravi osećaj, ništa vam nije lako da uradite, čak i ako potpuno predano pokušavate.”

Doviciozo nije siguran da li će dobiti i druge prilike da vozi DTM, u prvom redu stoga što je sada bilo teško ubediti Dukati da mu dopusti Mizano izlet usred MotoGP sezone.

On je ocenio da bi mu bila potrebna “možda” puna sezona u ovoj turing kategoriji kako bi se približio nivou najboljih u njoj.

“Za godinu dana, ovde bi se moglo naučiti mnogo onoga što je meni sada jasno bilo nemoguće da u potpunosti naučim, jer sam imao vrlo malo vremena za isprobavanja. Kada ste tokom dužeg vremena u kontaktu s inženjerima, vozačima i okruženjem, to vam svakako pomaže da se unapredite.”

“U ovom trenutku osećam da sam daleko od toga da auto u potpunosti imam pod kontrolom. Mnogo je aspekata koje mogu da poboljšam – pokazali su mi telemetriju i tu razumete šta ostali rade, ali da osetite automobil i razumete šta on radi i šta se dešava, to su aspekti koji zahtevaju više vremena.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 2 =